Stavanger: Professor Arne Skauge som leder Center for Integrated Petroleum Research ved Matematisk Naturvitenskaplig fakultet i Bergen setter naturligvis stor pris på tildelingen. – Dette er den største ære vi kan oppnå, sier han.
CIPR har idag 150 studenter enten på mastergradsnivå, doktogradsnivå eller post doc. forskere. Det er i dag flere studenter i Bergen i petroleumsfag enn ved samtlige amerikanske universiteter. – Det vi arbeider mest intenst med nå om dagen er å tilpasse Kalmann-filtere til de reservoarmodellene vi har. Vi bruker en del tilnærminsgmetoderer som vi har fått fra meteorologene her i Bergen. På denne måten kan vi forutsi med langt større sikkerhet utviklingen i oljefelt avhengig av utvinningstartegiene for feltet, forteller prisvinneren.
Skauge understreker overfor TU at de bruke feltspesifikke data for å verifisere at de nye algoritmene de utarbeider er korrekte. – Prisen ser jeg som en annerkjennelse av det arbeidet vi gjør, og vil inspirere oss i mange år fremover. Jeg tror dette vil lokke nye studenteter til oss, flok som vil være attraktive for oljeselskapne verden over, sier han.
– Det er svært viktig at prisen denne gang går til en god representant for Forskning og Utvikling. Samspillet mellom industri og FoU-institusjoner viser at økt oljeutvinning er et lagarbeid, sier direktør i Oljedirektoratet, Gunnar Berge til TU, i forbindelse med tildelingen av IOR prisen til Skauge.
Han presiserer at det er viktig å verdsette det arbeidet som gjøres på universitetene. – Problemet er at i oljeselskapene tenkes det kortsiktig, mens utfordringen er særdeles langsiktig. Resultatene oppnås først etter lang, lang tid. Me potensialet er enormt. Det irriterer at halvparten av olje ligger igjen, sier Berge.