ANDENES: Den tidligere olje- og energiministeren og leder av Senterpartiet liker ikke de partiene som har inntatt bastante standpunkter om oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen
– Det bryter med stortingsvedtaket om revidering av forvaltningsplanen, Stortingsmelding 8 (2005 -2006), hvor det ble bestemt at nærmere utforsking både på seismikk og det marine liv skulle gjennomføres før Stortinget bestemmer om det skal gjennomføres en åpning. Derfor synes jeg at Arbeiderpartiet og mitt eget parti, Senterpartiet, har kommet med fornuftige standpunkter i saken om oljevirksomhet, sier Enoksen til Teknisk Ukeblad.
– Ved alle åpninger av områder har det vært foretatt grundige konsekvensundersøkelser og kartlegging av ressurser. Dette er og skal være grunnlaget for myndighetenes styring med oljevirksomheten, sier han
Må endre holdningene
Enoksen mener det er viktig å ta hensyn til fiskeriene, men er fullt inneforstått med at det er behov for en omveltning av næringslivet i regionen.
– Jeg har påtatt meg styrevervet i Kunnskapsparken Nord som har til hensikt å utvikle næringslivet i regionen slik at det kan ta del i oljevirksomheten. Dessverre er det slik at en svært liten del av næringslivet i Nordland og Troms er rettet inn mot oljevirksomhet. Antallet bedrifter med oppdrag er få. Jeg mener at bedriftene har sovet i timen, sier han.
Var ikke forberedt
Den tidligere olje- og energiministeren mener at næringslivet i Harstad er et godt eksempel på manglende omstillingsevne.
– Selv med tre oljeselskaper tilstede i byen, med blant annet operatøransvaret for Norne, klarte ikke verftsindustrien i byen å utvikle seg slik at den kunne ta oppdrag for Statoil. Det er ikke kun oljeselskapenes ansvar å omstille en eventuell leverandørindustri. Industrien må ta tak selv, sier Odd Roger Enoksen.
Arrogant oppførsel
Selv om Enoksen legger vekt på at næringslivet selv må ta et tak, er han helt klar på at oljeselskapene også må være aktive og ikke opptre arrogant overfor befolkningen.
– Det pålegger Statoil et særlig ansvar dersom de ønsker å oppnå velvilje i befolkningen og ikke diskriminerer ungdommen i nord, sier han.
Begrunnelsen er at det ved Harstad videregående skole er en linje for brønnteknikk.
– Ingen herfra fikk lærlingeplass, mens alle elevene fra en tilsvarende utdanning i Stavanger fikk. De som satser på en utdanning rettet mot oljeindustrien her i nord, bør også få en sjanse, sier Odd Roger Enoksen.