Det står respekt av at politikerne har blitt enige om å legge et gassrør fra Vestlandet til Grenlandsområdet og til Trøndelag. Den enighet som er oppstått på Stortinget mellom regjeringspartiene og Arbeiderpartiet, danner grunnlaget for en ny industriæra i Norge.Takk og pris for at det fortsatt finnes politikere som kan heve blikket over pengeskrinet og ser at verdiskaping er noe mer enn å forvalte penger på bok. For endelig tar Stortinget konsekvensen av sine mange vedtak om å utnytte gassen innenlands slik at den kan bidra til økt verdiskaping og sysselsetting i Norge.
Thorleif Enger i gjødsel og industrigasselskapet Yara skriver i Aftenposten at beslutningen om å bringe gassen inn til Grenland og Trøndelag kan sidestilles med beslutningen for hundre år siden om å utnytte norsk fossekraft industrielt. Beslutningen er fattet på tvers av innstillingene fra de norske oljeselskapene og fra sentrale personer i regjeringen. For dem er det langt mer økonomisk riktig å frakte gassen til Europa og selge den der med god fortjeneste. Dette gir penger i kassen uten store investeringer. Men videreforedlingen av gassen og verdiskapingen som ligger her, den blir liggende igjen i Europa..
Tall fra Borealis i Bamble viser at gassen er inntil 15 ganger mer verd etter at den er behandlet, enn som rent råstoff. Det er denne verdiskapingen norske politikere ønsker at norske arbeidstakere tar del i.
Nå er ikke gassen som energi- eller råstoffkilde like langvarig som fossekraften, men perspektivene strekker seg uansett hundre år frem i tid. Et gassrør med både våtgass og tørrgass til Grenland vil danne grunnlaget for en ny vekst i industrien på Østlandet, samt å sikre en alternativ energikilde for både Østlandet og Trøndelag.
Enigheten i Stortinget slår bena under den underlige tanken som en tid har regjert i Statnett, som har fått oppgaven med å realisere røret. Der har de nemlig tenkt å importere gass fra Danmark via Sverige til Østlandsregionen. Stortinget har tatt fornuften fangen og fastslått at norsk gass skal brukes i Norge.
Nye gassrør skal også kombineres med en utvidet satsing på en CO 2-infrastruktur. Statkraft og Skagerak Energi vil søke om konsesjon for et nytt gasskraftverk med CO 2 -håndtering i Grenland. Sammen med CO 2 fra industrien i området, kan grunnlaget legges for å bruke klimagasser for økt oljeutvinning. Dermed kan CO 2 herfra også ha en stor industriell verdi.
De store utbyggingene på sokkelen er over. Titusener av arbeidsplasser knyttet til utbyggingene står i fare for å gå tapt. 35 års erfaring og kompetanse innen olje og gassindustri kan gå tapt. Særlig har norsk offshoreindustri opparbeidet en unik kompetanse innen gjennomføring av komplekse olje- og gassprosjekter. Denne kunnskapen kan nå videreføres i norsk landbasert industri. Nye effektive og konkurransekraftige industrianlegg kan etableres basert på norske gassresurser i Norge.
Det er det verd å heise flagget for.
Anders J. Steensen
Journalist