Forskningsarbeidet kan muliggjøre bruk av krevende applikasjoner som høykvalitets videotelefoni og -overføring, og medisinsk assistanse ved kirurgiske inngrep.
Dette kan skje gjennom kostnadseffektive løsninger for å overføre informasjon med høy kvalitet og kapasitet.
Optisk fiberkommunikasjon er kjent for sin evne til å overføre tusener av gigabit med data per sekund, over tusener av kilometer.
Geografiske tettsteder er i dag forbundet med fiberoptiske linker, men selve svitsjingen av data foregår fremdeles ved at de optiske signalene konverteres til og fra elektronisk form, og svitsjes elektronisk.
Denne prosessen er en flaskehals. I doktorgradsarbeidet foreslår Bjørnstad løsninger for hvordan bruk av elektronikk kan unngås ved at dataene i de optiske linkene svitsjes optisk, i optiske pakkesvitsjer.
Videre foreslår han løsninger som benytter optikk til å kople om til en reservefiberkabel ved brudd i viktige fiberkabelforbindelser. Avbrudd i livsviktig trafikk kan helt unngås ved å bruke en mekanisme som detekterer unormale mekaniske belastninger på fiberen, og kopler om til reservefiberen før kabelbruddet oppstår.
Avhandlingen har tittelen "Packet switching in optical networks / Pakkesvitsjing i optiske nettverk". Arbeidet er utført ved Institutt for elektronikk og telekommunikasjon, NTNU, med professor II Dag Roar Hjelme som hovedveileder og professor ved Universitetsstudiene på Kjeller (UNIK), Aasmund Sudbø, som medveileder. Arbeidet er finansiert av Norges forskningsråd og Telenor R&D.