DOKTORGRADER

Forbedret produksjon av lettklinker

20. jan. 2003 - 11:03

Lettklinker er i Norge mest kjent under navnet Leca, og blir brukt til lecablokker, vannrensing, i blomsterpotter, som isolasjon under hus og veier, og til en rekke andre formål. Lettklinker lages av leire som blir tørket og deretter brent ved høy temperatur i en roterovn.

Avhandlingen tar sikte på å forbedre produksjonsprosessen. De tre hovedmetodene som blir benyttet er leireanalyse, forsøk i pilotskala, og simulering av prosessen ved hjelp av CFD-programmet Fluent.

Noen av resultatene og konklusjonene har direkte nytteverdi for produksjonsanleggene. I tillegg er mange av metodene som brukes nye for lettklinkerindustrien; de åpner derfor for nye måter å tenke og arbeide på i den videre produksjonsutviklingen.

Forskningsarbeidet vil gi et bredere og mer teoretisk forankret grunnlag for å utvikle lettklinkerproduksjonen.

Avhandlingen har tittelen «A study of the impact factors in the LWA production process with emphasis on the kiln process / En studie av påvirkningsfaktorer ved lettklinkerproduksjon med hovedvekt på ovnsprosessen». Arbeidet er utført ved Høgskolen i Telemark, Avdeling for teknologiske fag, med professor Morten C. Melaaen som veileder. Arbeidet er finansiert av Optiroc Group AB.

Martin Siljan er sivilingeniør (1997) fra Fakultet for kjemi og kjemisk teknologi, NTNU. Han er ansatt som utviklingsingeniør ved Optiroc Group AB.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.