Radiumhospitalets avdeling for genetikk står foran en ny stor oppgave. Bioingeniørene, sivilingeniørene, biokjemikerne, farmasøytene, informatikerne og medisinerne ved avdelingen skal i samarbeid med forskere ved Universitetet i Tromsø samle inn blodprøver fra kvinnet som er født mellom 1943 og 1957. Tromsø-forskerne har siden 1991 gjennomført en spørreundersøkelse om kvinners hormonbruk og -eksponering.
- Vi håper på finansiering til å samle inn 100.000 blodprøver, sier kreftforsker Anne-Lise Børresen-Dale ved Radiumhospitalet.
Statistisk vil 200 av de undersøkte utvikle brystkreft hvert år. Gjennom fem år fremover håper forskerne å samle inn nye blod- og svulstprøver fra de som blir syke. Forskerne kan så gå tilbake i blodbanken og studere om det finnes fellestrekk i genstrukturen og genaktiviteten til de som får kreft, i forhold til de som forblir friske, og hvordan hormonbruken eventuelt har påvirket risikoen for å utvikle kreft.
- På denne måten håper vi å kunne finne ut om det er noen sammenheng mellom genstruktur, genaktivitet, hormonbruk og risiko for å utvikle brystkreft, og om dette påvirker hvilken type svulst som oppstår og hvor lett den er å behandle, forklarer Børresen-Dale.
Sammen med kolleger i USA skal kreftforskerne ta fatt på det møysommelige arbeidet med å bestemme hvilke metoder og protokoller som skal brukes for å kunne hente mest mulig kunnskap ut av det omfattende og unike prøvematerialet.