I Bodø risikerer en gründerbedrift å si opp ansatte på grunn av Datatilynets forbud mot fingeravtrykk.
– Dette er alvorlig. Vi risikerer å miste halve omsetningen på grunn av Datatilsynets vedtak, sier daglig leder Ove Bay-Larsen i det lille firmaet Extensor til Teknisk Ukeblad.
Han frykter at han må kutte i staben på fem personer dersom vedtaket blir stående. Extensor har spesialisert seg på å levere administrasjonssystemer og identifiseringssystemer – blant annet ved hjelp av verktøy som skanner fingeravtrykk.
En av deres kunder er treningssenteret Oxigeno i Oslo. De tok i bruk fingeravtrykk- skannere på nyåret. Tilbakemeldingen fra kundene er unison.
– Genial løsning
– Alle mener dette er en genial løsning. Jeg kan ikke forstå at dette skal være mindre sikkert enn å bruke magnetkort, sier daglig leder Rune Henriksen ved Oxigon.
Men Oxigon risikerer å måtte fjerne sitt biometriske system innen kort tid.
Datatilsynet har i en rekke brev den siste måneden bestemt at ingen virksomheter får lov til å bruke biometriske verktøy for identifisering.
Avgjørelsen har betydning for alle som har tatt i bruk biometriske verktøy som gjenkjenning av fingeravtrykk.
Utdatert lov
Bakgrunnen for Datatilsynets strenge håndtering av biometriske hjelpemidler er et utdatert norsk lovverk.
Kort sagt gir ikke dagens lovverk mulighet til å bruke biometri som identifiseringsmetode dersom det like enkelt kan gjøres ved hjelp av en pinkode eller visuell kontroll.
Loven var ment å beskytte mot lemfeldig omgang med personnummer. Justisdepartementet og Datatilsynet arbeider nå med å endre loven, slik at det blir mulig å ta i bruk biometriske hjelpemidler også i Norge.
Utvalget som vurderer loven er imidlertid ikke ferdig med sitt arbeid ennå. Når de er ferdige, skal loven ut på høring og til slutt behandles i Stortinget. Det er derfor usikkert både når den nye loven er klar og hvordan den blir seende ut.