MILJØ

Førdefjord-saken: Esa og EU-kommisjonen støtter miljøvernernes tolkning

Både EU-kommisjonen og Eftas overvåkingsorgan (Esa) støtter miljøorganisasjonenes tolkning i Førdefjord-saken før høstens behandling i Efta-domstolen.

Rundt 20 aksjonister ble 12. mai 2022 pågrepet da de demonstrerte mot deponi i Førdefjorden
Rundt 20 aksjonister ble 12. mai 2022 pågrepet da de demonstrerte mot deponi i Førdefjorden Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
12. aug. 2024 - 09:16

Borgarting lagmannsrett har bedt domstolen om en rådgivende uttalelse i forkant av ankebehandlingen av saken. I den forbindelse har både Esa og EU-kommisjonen kommet med sine uttalelser.

Begge støtter saksøkerne Naturvernforbundet og Natur og Ungdom i synet på tolkningen av EUs vanndirektiv, som sier at det er forbudt å forurense vannressurser som fjorder, vann og elver, utenom hvis det stilles strenge krav.

Esa og EU-kommisjonen gir organisasjonene støtte i at verken hensynet til privat fortjeneste, skatteinntekter eller arbeidstakeres inntekter faller inn under vanndirektivets krav, opplyser Naturvernforbundet i en pressemelding.

Samfunnsinteresse

«Ellers (…) kunne enhver lønnsom virksomhet bli klassifisert som å være av overordnet samfunnsinteresse, noe som alvorlig ville undergrave vanndirektivet. De interessene som rettferdiggjør et unntak må derfor, ifølge Esa, være direkte fordelaktige for offentligheten», heter det i Esas uttalelse 16. juli.

– Både EU-kommisjonen og Esa støtter vår tolkning av regelverket. Det underbygger vår påstand om at tillatelsene til gruvedrift med dumping av gruveavfall i Førdefjorden er ugyldige, sier Gytis Blaževičius., leder i Natur og Ungdom.

Gruveavfall

Nordic Mining, som planlegger gruvedrift i området, har fått tillatelse av staten til å deponere 170 millioner tonn gruveavfall i fjorden i Førdefjorden i Vestland fylke.

Naturvernforbundet og Natur og Ungdom tapte i januar søksmålet mot staten om gruvedrift med sjødeponi. Det anket dommen med en anmodning om at saken skulle bli forelagt den overnasjonale Efta-domstolen.

Fordi Norge ikke er EU-medlem, vil ikke Efta-domstolen komme med en dom, men gi en rådgivende uttalelse.

Vamma vannkraftverk i Askim er det største kraftverket i Norge som drives uten konsesjon.
Les også

EU: Truer Norge med EFTA-domstolen i betent vannkraft-sak

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.