ARBEIDSLIV

Former fremtiden

Annette Meidell
22. mars 2004 - 08:01

Ingvild Grøttebø Sulutvedt er opprinnelig høyskoleingeniør fra Oslo. For ett år siden satte hun nesen nordover for å ta mastergraden i ingeniørdesign ved Høgskolen i Narvik (HiN).

Nå har hun bare hovedoppgaven sin igjen. Den gjøres i samarbeid med elbilprodusenten Think Nordic.

- Oppgaven min er knyttet til design av innvendige komponenter, som skal optimaliseres med hensyn til sikkerhet, komfort og fleksibilitet. Deler av det nye designkonseptet er foreløpig hemmelig.

Rattkjelke

I løpet av studiet har mange produkter fått ny design.

- Ved hjelp av systematiske designprosesser utformer og beregner vi forskjellige produkter og konstruksjoner. På modellverkstedet ved HiN har vi også laget fysiske modeller av produktene vi designer. Ett av prosjektene mine har vært å redesigne en håndmikser. I et annet hvor vi modellerte produkter ved hjelp av avanserte dataprogrammer, jobbet jeg med en rattkjelke, forteller Grøttebø Sulutvedt.

Design og ingeniørfag

Det er koblingen mellom design og ingeniørvitenskapelige fag som fascinerer den tidligere høyskoleingeniøren.

- Det handler jo ikke bare om utseendet på produktene. Det er vel så viktig at produkter som blir utsatt for belastninger virkelig tåler påkjenningene. Derfor er det nødvendig å finne frem til optimale materialer samt utforme produktene på en riktig måte for å unngå at de bryter sammen, understreker masterstudenten. Hun har også jobbet med et prosjekt som gikk ut på å vurdere hvorfor World Trade Center kollapset. Design handler ikke bare om små produkter, farger og smak.

- Vi lærer også mye om nye typer materialstrukturer som nanomaterialer, smarte materialer, komposittmaterialer og sandwich-konstruksjoner. Bedriftsbesøk er også viktig. Nylig var vi på bedriftsbesøk hos TAM på Anslimoen i Troms. Der utvikler de og produserer mobile sandwich-kontruksjoner til bruk på områder hvor det er store krav til lav vekt og høy stivhet/styrke.

Matte

For å beregne luftstrømmer rundt et objekt eller beregne temperaturfordelingen eller kreftene som oppstår i produkter, må man ta i bruk eller videreutvikle moderne dataprogrammer. I disse programmene benyttes avansert matematikk. Det samme gjelder for databaserte modelleringsverktøy. Masterstudiet i ingeniørdesign inneholder derfor mye matte.

- Matematikkfagene er interessante og nødvendige for her ligger hele nøkkelen til å forstå bakgrunnen for avanserte beregninger og moderne ingeniørvitenskap. Anvendt matematikk blir bare mer og mer viktig i utvikling av fremtidens teknologisamfunn. Til å begynne med kan kanskje matematikken virke uforståelig for noen, men etter hvert som man studerer, forstår man sammenhengene.

Ingeniørdesign-studentene har mye kontakt med to forskningsgrupper ved HiN. Begge disse holder på med anvendt matematikk. Den ene er innenfor området homogeniseringsteori, og den andre er innenfor området simuleringer. Forskningsresultater som disse gruppene har kommet frem til, blir også innlemmet i undervisningen.

- Vi lærte nylig om en helt ny beregningsmetode for komposittmaterialer bare kort tid etter at forskningsgruppen innen homogeniseringsteori hadde fått resultatene sine publisert i et internasjonalt vitenskapelig tidsskrift, forteller Grøttebø Sulutvedt.

Ikke redd for fremtiden

Når Ingvild Grøttebø Sulutvedt er ferdig med masterstudiet, har hun lyst til å fortsette med doktorgrad.

- Slike stillinger vokser jo ikke på trær, så vi får se. Uansett åpner denne utdanningen for mange andre spennende jobber. Jeg kunne tenke meg å jobbe med materialteknologi, produktutvikling og beregninger.

Mer informasjon om masterstudiet i ingeniørdesign kan du finne på websiden: http://www.hin.no/ansatte/am/studenter/id.html

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.