Rapporten er den største så langt fra Det internasjonale naturpanelet (IPBES).
– Jeg vil si at dette er den mest omfattende gjennomgangen av tilstanden til naturen og menneskehetens plass i den, framholder panelets leder Robert Watson overfor BBC.
Resultatet av arbeidet offentliggjøres 6. mai. Nyhetsbyrået AFP har imidlertid fått tilgang til et utkast til rapportens sammendrag.
En av konklusjonene her er at opptil én million arter i verden kan bli truet av utryddelse. For mange av dem kan dette skje i løpet av de neste tiårene.
– Handlingsrommet lukker seg
FN-panelet IPBES ble opprettet i 2012 med inspirasjon fra FNs klimapanel. Oppgaven er å undersøke tap av artsmangfold og andre miljøproblemer som ikke omfattes av arbeidet til klimapanelet.
Rundt 150 forskere og eksperter har utarbeidet den nye rapporten, som sammenfatter forskning og kunnskap om ulike miljøproblemer.
Rapportens sammendrag – «summary for policymakers» – skal denne uken gjennomgås i Paris av forskere og representanter fra myndighetene i en lang rekke land.
– Handlingsrommet er i ferd med å lukke seg, sa Watson da møtet i Paris begynte mandag.
Han advarte om at ødeleggelse av natur truer menneskeheten i minst like stor grad som menneskeskapte klimaendringer.
Rammer mennesker
Professoren og økonomen Unai Pascual, en av rapportens hovedforfattere, peker på at ødeleggelse av natur også rammer mennesker.
– Endringer i samfunnet og miljøet er mye tettere knyttet til hverandre enn vi tidligere har gitt uttrykk for, sier Pascual til BBC.
Han mener skadene på verdens natur utgjør en økologisk krise som også har utviklet seg til en samfunnsmessig krise.
Et eksempel på hvordan endringer i naturen påvirker samfunnet, er når tap av bier og andre pollinerende insekter skaper problemer i jordbruket.
Luftforurensing koster svært mange mennesker livet hvert år. Det samme gjør mangel på rent drikkevann.
– Masseutryddelsen har begynt
Skadene på naturen er allerede dramatiske, og den samlede vekten av alle verdens ville pattedyr skal så langt ha sunket over 80 prosent.
Tidligere i år varslet insektforskere om at en stor del av verdens insektarter er i rask tilbakegang og på sikt truet av utryddelse. De advarte om katastrofale konsekvenser for «planetens økosystemer og menneskehetens overlevelse».
En del forskere mener en masseutryddelse av arter allerede er i gang – eller nær forestående.
– Jeg synes ikke det er noen overdrivelse. Masseutryddelsen er allerede i gang, og den er forårsaket av mennesker, sa Robert Watson til NTB i 2017.
Utryddelse av arter, klimaendringer og utslipp av klimagasser er i noen tilfeller tett knyttet til hverandre. Et eksempel er ødeleggelse av regnskog, som både fører til klimautslipp og tap av leveområder for mange dyr og planter.
Etter hvert som temperaturen på jorda stiger, kan tropiske land bli mer utsatt for skogbranner som fører til at enda mer av regnskogen forsvinner.