Inkludert i målet er også CO-håndtering, fangst og lagring.
De økte forskningsmidlene skal tas fra flere departementer.
Til CO2-håndtering bevilges det 300 millioner kroner i forslaget til Satsbudsjett for 2009. Olje- og energidepartementet bevilger 185 av de 300 millionene, opplyser olje- og energiminister Terje Riis-Johansen. Han hevder at dette er et bevis på at Klimaforliket følges opp.
FoU-sentre
– Satsingen er en viktig del av regjeringens visjon om å bli verdensledende innenfor utvikling av miljøvennlig energi, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.
– Regjeringen ønsker å styrke forskningen på miljøvennlig energi. Blant annet vil vi etablere flere toppkvalitets forskningssentre på prioriterte område innen fornybar energi og CO2-håndtering, seier statsråd Riis-Johansen.
Oppfølging
OED vil bruke 110 millioner kroner til å etablere forskningssentre for miljøvennlig energi. Dette er en oppfølging av Energi21, som er regjeringens og energibransjens strategi for satsing på forskning og utvikling for energisektoren.
17 sentre
Støtten til et forskningssenter blir tildelt på basis av søknadsrunder, og størrelsen på støtten vil avhenge av senterets profil. Tema for sentrene må ligge innenfor klimavennlig kraft (for eksempel vindkraft på havet og solkraft), CO2-nøytral oppvarming (for eksempel bioenergi), energieffektivisering, CO2-fangst og -lagring og miljøvennlig transport. Forskningsrådet har fått 28 sentersøknader i første trinn av prosessen. 17 av disse er inviterte til å sende inn en ny og mer utfyllende søknad. Målet er å etablere fem til sju forskningssentre for miljøvennlig energi i 2009.
Klima
Dette er gjort ved markert styrking av de mest relevante forskningsprogrammene i Norges forskningsråd. Dette gjelder særlig programmene RENERGI (forskning på framtidas rene energisystem) og CLIMIT (forskning på teknologier for CO2-håndtering). RENERGI-programmet blir alene styrket med rundt 100 millioner kroner fra flere departement.
Av dette er 55 millioner kroner fra Olje- og energidepartementet. CLIMIT-programmet har fra før en totalramme på 130 millioner kroner, og vil få tilført ytterligere 20 millioner kroner.