KLIMA

Forsker: Norge er et fangstnett for plastavfall

Vestlandet har inntil åtte ganger mer plastsøppel enn gjennomsnittet av verdens kyster.

Havstrømmene gjør at det samler seg mye mer plastsøppel på kysten av Vestlandet enn det som er vanlig andre steder i verden.
Havstrømmene gjør at det samler seg mye mer plastsøppel på kysten av Vestlandet enn det som er vanlig andre steder i verden. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix
15. jan. 2019 - 07:41

Havstrømmene gjør norgeskysten til et av verdens mest utsatte områder når det kommer til plastforurensning. Vest for Bergen er det funnet opp mot 1.000 tonn.

Verst er det i Øygarden, Sund og Fjell som forskere mener har åtte ganger mer avfall per kilometer kystlinje enn gjennomsnittet på verdensbasis, skriver Bergens Tidende.

I rapporten kommer det fram at det i 800 viker og strender hoper seg opp plastavfall som driver inn fra sjøen. I 250 av vikene er det tegn på at plasten blander seg med tang og planterester og danner jordvoller.

Det totale arealet med strandsone som er forurenset tilsvarer hele 70 fotballbaner, og mengden er på mellom 500 og 1.000 tonn.

Kartlegging med fly

– Havstrømsmodeller viser at norskekysten nærmest blir et fangstnett for avfall. En del ­driver forbi og videre nordover, men veldig mye blir liggende igjen langs kysten, sier Eivind Bastesen ved forsk­nings­instituttet Norce til BT.

Forskerne har brukt flyfoto for å få oversikt over hvor plasten samler seg. I tillegg har de drevet feltarbeid sammen med organisasjoner og frivillige.

Kartleggingen brukes som utgangspunkt for opprydding, samtidig som videre overvåking over tid skal gi et bilde på hvor stort problemet er.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.