FORSVAR

Forsker: Tyngre våpen fra Norge kan eskalere Ukraina-krigen

Julie Wilhelmsen ved Nupi sier det er logisk at Norge bidrar med mer våpen til Ukraina, men advarer om at Norge kan bidra til en eskalering av krigen.

Illustrasjonsfoto: Norge sender trolig artillerivogner av typen M109 til Ukraina. 155 millimeter-kanonene har en rekkevidde på omtrent 30 kilometer og skyter granater som veier 42 til 43 kilo. Mellom 10 og 15 kilo er eksplosiver, og resten er stål som blir til splinter.
Illustrasjonsfoto: Norge sender trolig artillerivogner av typen M109 til Ukraina. 155 millimeter-kanonene har en rekkevidde på omtrent 30 kilometer og skyter granater som veier 42 til 43 kilo. Mellom 10 og 15 kilo er eksplosiver, og resten er stål som blir til splinter. Ole-Sverre Haugli/Hæren/Forsvarets mediesenter
28. mai 2022 - 09:16

USA kunngjorde tidligere i uken at Norge var blant flere land som sender tyngre våpen til Ukraina. Av sikkerhetsmessige grunner har ikke norske myndigheter bekreftet opplysningene.

Det er snakk om panservogner av typen M109, noe som betyr at Norge sender artilleri. Det er mye tyngre skyts enn det som er sendt fra før, skriver Klassekampen.

– Man må være klar over at Norges bidrag faller naturlig inn i en større satsing fra USAs side hvor de sender stadig tyngre våpen – i større omfang. Det kan handle om mer enn å gjøre Ukraina i stand til å forsvare seg, sier Wilhelmsen.

Hun viser til at krigen kan gå fra en ren forsvarskrig for Ukraina til å i større grad bli en konflikt mellom stormaktene. Og faren for eskalering har økt, mener Wilhelmsen.

– For det første fordi ingen virker interessert i forhandlinger. For det andre: Hvis det kommer så store våpenforsyninger fra Vesten at Kreml tror det er realistisk at Ukraina kan ta tilbake Krim med makt, vil Kreml agere heftig. Det er jeg overbevist om, sier hun.

Vognene er norsk overskuddsmateriell og har stått på beredskapslager siden 2020. M109-kanonene har en rekkevidde på om lag 30 kilometer.

– Dette er det tyngste artilleriet Norge har, sier oberst Kristian Lien, fagsjef for artilleri og luftvern ved Hærens våpenskole. Han sier det er «effektiv mot upansrede mål, lette kjøretøy eller personell».

Det norske luftvernsystemet Nasams, her på en fjelltopp ved Evenes flystasjon i forbindelse med en Nato-øvelse i 2023.
Les også

Taiwan vil utplassere norske våpensystemer rundt hovedstaden

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.