INDUSTRI

Forskere hevder de har 3D-printet et hjerte

Nå må de lære det å pumpe.

I lab-begeret ligger det israelske forskere hevder er det første hjertet som er 3D-printet av menneskelig vev.
I lab-begeret ligger det israelske forskere hevder er det første hjertet som er 3D-printet av menneskelig vev. Foto: Amir Cohen/Reuters/NTB Scanpix
15. apr. 2019 - 16:21

Teknologien med å printe kunstige organer er i rask utvikling. Nå sier israelske forskere at de har laget verdens første hjerte av menneskelig vev med en 3D-printer.

– Det er første gang at noen har printet et helt hjerte med celler, blodkar og ventrikler, sier professor Tal Dvir ved universitetet i Tel Aviv.

Han har ledet forskningen som ble presentert under en pressekonferanse mandag.

Celler har blitt brukt til 3D-printing tidligere, men ifølge de israelske forskerne er det første gang at noen har lyktes i å printe et hjerte fremstilt av menneskelig vev.

Miniatyrhjerte

De israelske forskerne har brukt fettvevet som «printerblekk». Dersom man lykkes med å transplantere kunstige 3D-hjerter til mennesker, må pasientens eget vev benyttes for å unngå organutstøting, presiserte forskerne under pressekonferansen i Tel Aviv.

Der fikk de fremmøtte demonstrert den omtrent tre timer lange printeprosessen. Som resulterte i et kunstige hjerte på størrelse med hjertet til et embryo, eller en kanin.

– Men menneskehjerter kan fremstilles med den samme teknologien, sier professor Tal Dvir.

Ifølge professoren er neste trinn å lære cellene å pumpe. De kunstige hjertekamrene er på nåværende tidspunkt i stand til å trekke seg sammen og hvile, men det gjenstår et arbeid med å få mekanismene til å fungere sammen.

Håper på gjennombrudd

Når det kunstige hjertet er i stand til å pumpe blod vil forskerne transplantere hjertet inn i små dyr som rotter og kaniner.

Professor Tal Dvir anslår at de vil være i stand til å utføre dyretransplantasjon innen ett år.

– Om ti år vil det kanskje være organprintere i store sykehus verden over. Da vil dette være ren prosedyre, sier Dvir.

Hjertet er ett av de mest utfordrende organene å printe ut, og ifølge forskeren er det mer sannsynlig at sykehusene vil starte kunstig fremstilling av enklere organer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.