TUMENER

Forskere må tåle å bli målt

FAGERBERG-RAPPORTEN: Mer åpenhet, mer konkurranse og flere målinger av produktivitet og resultater, samt mer penger, er stikkord for rapporten fra Fagerberg-utvalget.
FAGERBERG-RAPPORTEN: Mer åpenhet, mer konkurranse og flere målinger av produktivitet og resultater, samt mer penger, er stikkord for rapporten fra Fagerberg-utvalget. Bilde: Jörgen Skjelsbæk
Tormod Haugstad
6. mai 2011 - 07:25

Mange internasjonale undersøkelser har vist at norske universiteter og høyskoler ligger langt under verdenstoppen når det gjelder kvalitet på utdanning og forskning.

Verdien av slike målinger er man i det akademiske miljø uenige om, men norsk forskning trenger insitamenter for å bedre resultatene. Derfor har Kunnskapsdepartementet iverksatt utredninger på flere områder. Professor Jan Fagerberg har ledet et utvalg som har sett på resultatene av offentlig finansiert forskning.

Utvalget har konkludert med at norsk forskning trenger mer konkurranse, blant annet fordi man mener det er en ubalanse mellom tematisk styrt og fri forskning i Forskningsrådet. Den frie forskningen er under økende press på grunn av stadig mer oppdragsforskning, finansiert av næringslivet. Utvalget ønsker derfor å etablere en stor og åpen konkurransearena hvor alle forskere kan søke om støtte uavhengig av tema.

I tillegg ønsker man mer resultatbasert finansiering av forskning på universitet og høyskoler og en midlertidig prøveordning for kanalisering av driftsmidler til aktive forskere, slik at forskerne bedre kan utnytte sin forskningstid. Denne ordningen, kalt Forskningsfunn, er kontroversiell og splitter utvalget fordi noen mener det innebærer detaljstyring av ressursbruken.

I et stort universitetsmiljø er det fullt mulig for forskere å sose rundt med et prosjekt i årevis uten at det får konsekvens om resultater uteblir. Derfor foreslår utvalget at noen får forske mer hvis de er flinke forskere, mens andre bør prioritere undervisning eller administrasjon. Det handler om en mer aktiv ledelse av forskningen.

Fagerberg-utvalget ønsker å opprette et forskningsbarometer for å måle resultater i forhold til ressurser. Dette vil gi mer kunnskap om nivået på hver utdanningsinstitusjon, men også bidra til økt konkurranse.

Forskerforbundet er på krigsstien og mener Fagerberg-utvalget fremmer mistillit til ansatte i akademia fordi man vil redusere mulighetene til å forske hvis man ikke leverer. Det er selvfølgelig bare et politisk spill for å tekkes sine egne medlemmer.

Fagerberg-utvalget har levert et viktig bidrag til enda en omdreining i debatten om norsk forskning. De har dokumentert flere av sine forslag med egne undersøkelser.

Forskerne må tåle å bli målt som alle andre. Noen er faktisk latsabber i et system som ikke er altfor målbart i dag, mens utvalget mener vi må doble antall doktorgradskandidater på 10 år for å komme på nivå med Sverige og Finland.

Et fornuftig mål å strekke seg etter som krever at man ser på tiltak for å styrke utdanning fra grunnskole til fullført mastergrad. For som statsminister Gro sa: Alt henger sammen med alt.

Les også:

– Mistillit til forskere

– En karikatur

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.