Danmark: Deler ut 45 milliarder til CO2-fangst
Forskere på Hawaii har registrert de høyeste nivåene av karbondioksid i atmosfæren siden målingene begynte.
Det er forskere ved Mauna Loa-observatoriet på Hawaii, som har registrert målingen, som viser 415,26 deler per million (ppm). Dette er det høyeste nivået registrert ved observatoriet siden målingene begynte mot slutten av 1950-tallet.
Høyeste på 3 millioner år
Innholdet av karbondioksid i atmosfæren er nå ifølge klimamodellene like høyt som for over 3 millioner år siden – den gang deler av Antarktis hadde skog, og mange av dagens tett befolkede områder lå under vann.
Målingene er gjort etter Keeling-kurven, oppkalt etter initiativtakeren Charles David Keeling, fra 1950-tallet. Denne sees nå som en del av grunnlaget for moderne klimaforskning.
EU-splittelse om kjernekraft-støtte
Forskerne er enige om at det er menneskelig bruk av fossile brensler som ligger bak det høye nivået.
Ventet varmt 2019
– Dette viser at vi på ingen måte er der vi skal være med å beskytte klimaet. Tallene fortsetter å stige og blir høyere år etter år, sier professor Wolfgang Lucht ved Postdam Instituttet for klimaforskning (PIK)
– Tallene må stabilisere seg, legger han til.
Karbondioksid bidrar til å varme opp atmosfæren, og det er ikke forventet noen temperaturnedgang i 2019, da det ser ut til å bli et El Niño-år. Dette fenomenet innebærer varmere havstrømmer, som igjen fører til varmere temperaturer.
– Vi ser trolig effekten av milde El Niño-forhold, i tillegg til den fortsatte bruken av fossile brensler, sier Ralph Keeling, sønn av Charles David Keeling, og ledende CO2-forsker ved Scripps-institusjonen i San Diego, California.
Godt nytt for klimaet: Alger kan leve med minimalt sollys
Mye forskning pågår nå for å finne løsninger for å lagre CO2, i stedet for at industriell virksomhet fører til utslipp til atmosfæren. Det er regnet som helt nødvendig med CO2-fangst og -lagring for at det skal være mulig å oppfylle utslippskravene i Parisavtalen.
– Karbonfangst og lagring ble først kjent som en månelanding, vi tenkte raketter og revolusjon. Men de aller fleste teknologier er evolusjon. Det har vært to skritt frem og ett tilbake hele tiden med CCS, med stor usikkerhet, store kostnader og uenighet om hvem som skal betale. Men med globale klimaeffekter er det ingen lenger som spør om hvorfor. Nå spør vi om når og hvordan, sa leder i Polyteknisk forening Mette Vågnes Eriksen til TU.no i fjor.
Analyse: Sol og vind langt billigere enn atomkraft. Men fornybar energi holder ikke