Kommunene må ha rett til å nekte å bygge vindmøller, mener Frps miljøpolitiske talsperson Gisle Meininger Saudland.
– Kommunene må få vetorett. Vi kan ikke pålegge noen å bygge vindmøller der det ikke er lokal aksept for det, sier Saudland, som sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, til NTB.
På partiets landsmøte i helgen vil han legge fram en egen resolusjon om saken.
«Fremskrittspartiet vil i større grad vektlegge miljøhensyn i saker som omhandler vindmøller og skal ikke si ja til vindparker som ikke har lokal tilslutning i kommunestyrene i samtlige berørte kommuner» heter det i forslaget.
I den planlagte utbyggingen på Frøya i Trøndelag har kommunestyret nylig snudd, og sier nå nei til vindkraft etter først å ha gitt grønt lys for flere år siden. Det kommunalt kontrollerte selskapet TrønderEnergi varsler søksmål.
Vil gi kommunene siste ord
I dag har kommunene medbestemmelsesrett, mens det er NVE og Olje- og energidepartementet som har siste ord. NVEs beslutning kan klages inn for departementet.
– Frp må sørge for at lokale myndigheter ikke overkjøres. Derfor vil vi at kommunene skal ha siste ord når det gjelder bygging av vindmølleparker, sier Saudland.
Samtidig er det uklart hvilken vei vindmøllevinden blåser i Frp. I partiprogrammet står det ingen ting om vindmøller.
– Det kan bli en veldig spennende debatt, sier Saudland, som samtidig peker på at det er stor skepsis til vindmøller hos den jevne Frp-velger.
Ifølge WindEurope var 13 prosent av Europas elektrisitetsbehov i går, fredag, dekket av vindkraft. Danmark topper statistikken med 80 prosent dekning, mens Norge er på 18. plass med 4 prosent, ifølge statistikken (ekstern lenke, åpner i nytt vindu).
Økende motstand
Norges energi- og vassdragsdirektorat (NVE) la nylig fram forslag om utbygging av landbasert vindkraft i 13 områder. TU.no har tidligere avdekket at bare 4 av 24 eksisterende søknader om vindkraftutbygging, ligger innen disse områdene.
Statkraft er også negative til vindkraft, og har tidligere i vår slått fast at Norge bør slutte å subsidiere unødvendig havvind, og droppe videre satsing på vindkraft.
Det er delvis stor motstand mot vindmøller, både i deler av miljøbevegelsen og på steder som Flatanger i Trøndelag, der aksjonister har forsøkt å hindre utbyggingen av et nytt vindkraftverk på Sørmarkfjellet.
Saudland avviser at forslaget kommer som følge av dette.
Statnett er på sin side tydelig på at dersom man skal greie å erstatte fossil energi i Norge, må det bygges ut betydelig mer vindkraft.
Vil satse på havvind – tross egen statsråd
Også Oslo Frp har lagt fram et eget forslag om vindmøller. Lokallaget vil ha resten av partiet med på å si nei til utbyggingen av vindkraft på land, men heller satse på vindkraft til havs.
– Vi kan ikke fortsette å rasere uerstattelig natur når havvind vil være lønnsomt om få år, sier Geir Hågen Karlsen. Han sitter i fylkesstyret til Oslo Frp og er vararepresentant til Stortinget.
Han mener at flytende vindkraftverk til havs kan bli Norges tredje maritime industrirevolusjon.
Karlsen sier dermed det motsatte som partiets egen olje- og energiminister, som ikke har noen tro på teknologien.
– Havvind vil aldri kunne konkurrere med landvind og vannkraft, sa Kjell-Børre Freiberg til NTB for to og en halv uke siden.
Han sa omtrent det samme i Stortinget nylig, der statsråden slo fast at havvind ikke kan konkurrere med mye billigere fornybar energi på land i Norge, som vind- og vannkraft, og at regjeringen ikke vil gi subsidier for å få fart på utbyggingen av vindkraft til havs.