Studentene skal selv styre og eie prosjektet, som gjennomføres hos Siemens.
– Vi ønsker at studentene tester ut sine teoretiske kunnskaper i praktiske prosjekter. Til å være en bacheloroppgave er dette et omfattende prosjekt – det største vi kjører i år, sier førsteamanuensis Ola Jetlund ved HiOA. Alle årets seks studentprosjekter (med ett unntak) skjer ute hos bedrifter, helt i tråd med høyskolens ønsker. Jetlund mener dette er den riktige måten å utdanne nye ingeniører på.
– Studentene skal gjøre en reell jobb og sitte i et arbeidsmiljø, understreker han.
Les om: Vestlendingene tar robotgrep
Opplæring hos bedriften
Skolen gir ikke noe faglig støtte underveis, men studentene har egen veileder i bedriften. Geir Ølstøren understreker at de har blitt veldig godt mottatt hos Siemens. Bård Kopperud forteller at de også har fått tilbud om å være med på kurs.
– Alt vi skal ha med i demoveggen er ny teknologi, poenget er å vise fram nye produkter. For oss er det fint at det er et fysisk produkt, slik at vi kan se om det fungerer eller ikke, sier Olve Moen.
– Demoveggen skal ha funksjoner og utstyr Siemens kan levere til maritim industri, og den skal brukes på messe rett etter at studentene skal ha oppgaven ferdig. Alt utstyr skal være godkjent etter maritime standarder, noe studentene ikke har lært om ved høyskolen. Nå lærer de det ute i bedriften i stedet, poengterer Kristoffer Linnerud.
Les også: Vil ha egne entrepriser for automatisering
Prosjektstyring
De åtte studentene har fordelt seg på to gruppeer de har dannet selv – det begynte de med i fjor høst. De eier og styrer prosjektet og blir til slutt vurdert ut fra prosjektgjennomføring, ikke ut fra produktet.
– Organiseringen går nok naturlig. Vi har jobbet sammen før og kjenner hverandre godt, så det blir ikke så vanskelig å bli enige, tror Ølstøren. Samtidig ergruppene forberedt på mye jobbing – ikke minst siden dette også er en god anledning til å vise seg fram for bedriften.
– Vi kommer sikkert til å være litt lei av hverandre når dette halvåret er omme, sier Moen med et smil.
Les om: Tilbyr automasjons-studier på nett
Varierende interesse
Noen bedrifter kommer selv med forslag til bacheloroppgaver, mens studentene også lager egne forslag og kontakter bedrifter.
– I fjor høst var det vanskeligere enn året før; flere sa nei takk til å levere forslag. Vi er avhengige av at industrien er med oss på dette, fastslår Jetlund.
Utdanningen er lagt opp med oppgavene som en viktig del av å dekke rammeplanen. En del bedrifter tar ansvar for rekruttering ved å stille opp hvert år, og Jetlund berømmer mange relativt små bedrifter.
– De er ofte veldig ivrige til å ta sin del av ansvaret og yter ofte mer enn de selv får igjen, sier han.
Bra tilbakemeldinger
Høgskolen følger alltid opp bedriftene i etterkant av prosjektene for å spørre om de har nytte av studentenes innsats.
– Veldig få svarer nei på dette – vi får veldig gode tilbakemeldinger. Stort sett svarer de at de har veldig nytte av studentens innsats, opplyser førsteamanuensis Ola Jetlund. Han understreker at studentene ofte legger ned veldig mye arbeid i oppgavene. Det gir utslag på karakterer; mange får bedre resultat på bacheloroppgaven enn egen snittkarakter.