Lyse har fått grønt lys fra NVE til å utarbeide en konsekvensutredning av havmøller sørøst for Utsira.
I første omgang jobber selskapet med planlegging av og konsesjonsarbeid for et pilotprosjekt på fem vindturbiner på 150 meters dyp sørøst for Utsira i Rogaland.
Investeringsbeslutning for en demonstrasjonsturbin tas trolig neste sommer, og avhengig av resultatet kan testparken være i drift allerede i 2012.
Storpark
Dersom pilotprosjektet blir en suksess, sikter Lyse videre mot en kommersiell havvindpark med 60 vindturbiner på 5 MW hver, og en samlet årsproduksjon på 1,2 TWh.
Ifølge Lyse vil hver turbin i denne parken forsyne 1000 husstander med strøm.
Allerede 2015
Dersom myndighetene etablerer gode rammebetingelser for marin fornybar energiproduksjon, mener Lyse den store vindparken kan stå ferdig senest 2020.
- Det er mye som skal på plass før vi går inn for å bygge ut trinn to. Det avhenger både av erfaringene fra demonstrasjonsmøllen og fase 1-parken, og hva slags rammebetingelser myndighetene legger til rette for. Vi har ingen garantier for noe her i verden, men det vil være mulig å etablere trinn to allerede i 2015 og senest i 2020, sier produksjonssjef i Lyse, Arne Åmodt.
Se kart over Lyses havvindprosjekt her.
Freder ikke Sway
Gründerbedriften Sways flyterturbiner er den teknologien som foreløpig er mest aktuell for Lyse å ta i bruk.
Sways turbiner består av et tårn på 186 meter, hvorav 96 meter stikker ned i havet. Tårnet stabiliseres av tung ballast, og forankres med ankerstag og sugeanker.
Dersom testresultatene ikke er tilfredstillende, utelukker ikke Åmodt at de kan komme til å velge en annen teknologi.
- StatoilHydro jobber med Hywind. Hvis den teknologien gjør det godt og erfaringene med Sway er dårlige, må vi høste av erfaringene og se hva vi da skal gjøre. En vanlig tilnærming er å kombinere det beste fra ulike teknologier, sier produksjonssjefen.
Deler kabel med konkurrent
Lyse vil bruke samme kabelløsning inn til land som StatoilHydros havvind-teknologi, Hywind.
Allerede neste høst plasserer StatoilHydro ut sin første demontrasjonsmølle, som får en prislapp på hele 400 millioner kroner.
Hywind skal i første omgang testes i en toårsperiode.