BYGG

Første fossilfrie byggeplass nord for Sinsenkrysset

NTNUs nye laboratoriebygg på Valgrinda i Trondheim skal bygges med flygeaske i betongen og fornybar byggestrøm.

Det nye laboratoriet vil få solceller på taket.
Det nye laboratoriet vil få solceller på taket. Illustrasjon: Lusparken arkitekter
Knut BjørheimKnut BjørheimJournalist
7. juni 2018 - 13:18

NTNU og SINTEF Geo samlokaliseres med Petroleum på Valgrinda. Disse slås sammen til et felles institutt: Institutt for geovitenskap og petroleum. Dette er første ledd i en pågående omorganisering av universitetets avdelinger og campuser.

Til å oppføre det 2617 kvadratmeter store laboratoriebygget har NTNU engasjert NCC Building og Lusparken Arkitekter. Dette blir den første fossilfrie byggeplassen nord for Oslo. Kontrakten er en såkalt totalentreprise med samspill, til en verdi av 80 millioner kroner eks. mva. Byggearbeidene starter senere i juni og ferdigstilles samme tid neste år, skriver NCC i en pressemelding.

– Samspillsfasen med byggherren har vært effektiv og vi ser fram til å sette spaden i jorda. Nå skal vi bidra til at NTNU setter seg i førersetet med Valgrinda som den første fossilfrie byggeplassen nord for Oslo, sier Trond-Espen Lorentzen, prosjektleder i NCC Building.

Flygeaske

Prosjektet har et ambisiøst klima- og miljømål. Blant annet blir tatt i bruk fornybar byggestrøm, og prosjektet har som mål å oppnå en avfallssorteringsgrad på over 90 prosent. Miljøbetong hvor 20 prosent av sementen erstattes med flygeaske, blir benyttet for å redusere deponering.

Med nybygget ønsker NTNU å strekke seg ut over gjeldende forskriftskrav. Bygget og integrasjonen med NTNUs energisystemer og nabobygg vil gi verdifulle erfaringer til den store campusutbyggingen som er under planlegging.

Data skal brukes i undervisning

Det er lagt vekt på at beregningene skal baseres på realistiske forutsetninger, da universitetsbygg ofte har et signifikant annerledes driftsmønster enn andre bygg. Dette fanges ofte ikke opp i idealiserte energiberegninger med den konsekvens at viktigheten av energi underestimeres. Data fra prosjektet vil være tilgjengelig for bruk i forskning og undervisning på NTNU.

Solceller på tak vil gi driftsorganisasjonen verdifulle erfaringer knyttet til drift og vedlikehold, som kan bidra til å redusere risikoen ved fremtidige installasjoner av solproduksjon på campus.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.