ENERGI

Forsvaret frykter nye strømmålere kan avsløre militære hemmeligheter

Også Statsbygg regner med at brukere vil be om fritak av frykt for at sensitiv informasjon skal komme på avveie.

Automatisk strømmåler registrerer og sender informasjon om strømforbruket direkte til strømselskapet. Forsvarsbygg frykter de kan bidra til å avsløre militære hemmeligheter.
Automatisk strømmåler registrerer og sender informasjon om strømforbruket direkte til strømselskapet. Forsvarsbygg frykter de kan bidra til å avsløre militære hemmeligheter. Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix
6. feb. 2019 - 12:37 | Endret 6. feb. 2019 - 20:22

Forsvarsbygg vil ikke ta i bruk nye strømmålerne fordi de frykter gradert informasjon kan komme på avveie.

Forsvarsbygg vil finne ut om de nye strømmålerne kan spre viktig informasjon til uvedkommende, og har fått utsettelse til 2020 på å installere målerne, skriver NRK.

– Saken er til utredning i sektoren. Vi må utrede funksjonene til målerne slik at informasjon som ikke er allment kjent forblir ukjent. Vi må vite at informasjonen som blir sendt, ikke kommer i konflikt med loven, sier senioringeniør i elektro i Forsvarsbygg Terje Neshjem.

Neshjem sier det ikke er helt klart hvilken informasjon kan dreie seg om, men skisserer et eksempel der det er mulig å sammenstille informasjon og vurdere den opp med sektorens forsvarsevne.

– Teoretisk risiko

Seksjonssjef for sluttbrukermarked i NVE Guro Grøtterud. <i>Foto:  NVE</i>
Seksjonssjef for sluttbrukermarked i NVE Guro Grøtterud. Foto:  NVE

Ifølge seksjonssjef for sluttbrukermarked i NVE Guro Grøtterud er informasjonen gjennom de smarte målerne beskyttet og skal foregå gjennom et lukket nett. Men hun sier videre at det vil være en teoretisk risiko for misbruk eller tilgang til informasjonen.

Kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim. <i>Foto:  Mette Randem / Statsbygg</i>
Kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim. Foto:  Mette Randem / Statsbygg

– Forsvarsbygg har fått utsettelse ut 2020 og vi forstår deres behov for å vurdere AMS opp mot sikkerhetsloven. Vi har bedt Forsvarsbygg presisere i løpet av 2019 hvilke punkter og funksjonaliteter de ønsker fritak for, sier Grøtterud.

Hun sier at NVE ikke har fått søknader om utsettelse eller fritak på bakgrunn av sikkerhetsloven fra andre enn Forsvarsbygg.

Statsbygg: – Sannsynlig at våre kunder vil søke fritak

Statsbygg eier 2300 bygg, og huser blant annet regjeringen og Stortinget. Kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim, sier at det er kundene selv som søker om fritak og at Statsbygg derfor ikke har noen oversikt over dette.

– Mange av kundene våre driver virksomhet som er omfattet av sikkerhetslovngivningen. Det er naturlig at den typen kunder vurderer fritak fra AMS, for det ligger en overvåkningsmulighet i disse målerne. Man kan finne ut om et bygg er i bruk, hvor høy temperaturen der er og hvor mange mennesker som er der. Det er info man ikke vil ha på avveie. Så det er veldig sannsynlig at noen av våre kunder vil søke om fritak, sier Aschim, til TU.no.

Statsbygg inngår selv kraftavtale med 780 av sine kunder. Av disse har 712 installert AMS i dag.

– Hvorfor de andre ikke har det, vet vi ikke. Trolig er det tekniske årsaker som gjør at målersystemet ikke kan kobles på den strømlinja de har. Dette er snakk om gamle linjer, og er noe som vil ordnes med tiden. Men vi tar det enkleste først, sier Aschim.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.