KRAFT

Fortsatt gift i leker - tross forbud

Ftalater brukes ofte til mykgjøring av dukker, og da spesielt dukkenes ansikter.
Ftalater brukes ofte til mykgjøring av dukker, og da spesielt dukkenes ansikter. Bilde: Barbie
Mona Strande
24. okt. 2006 - 08:00

De hormonhermende stoffene ftalater har siden 1999 vært forbudt i produkter til barn under tre år, men på nyåret innføres et forbud mot disse stoffene i alle leker for barn opp til 14 år.

Statens forurensningtilsyn ( SFT) foreslår imidlertid en overgangsperiode på tre måneder, noe som vil si at ftalat-holdige leker fortsatt vil selges etter at forbudet settes i kraft.

Taper 400 mill.

Årsaken er hensynet til leketøybransjens økonomiske gevinst.

- I utgangspunktet ønsker vi at disse produktene fjernes ved en gang, men overgansperioden har vi foreslått på bakgrunn av uttalelser fra bransjen, sier Berit Ellefsen Gjerstad, seksjonssjef for produktrettet miljøvern, SFT.

Ifølge Leketøybransjens fellesråd ser de for seg et estimert tap på 400 millioner kroner, og konsekvenser for 2550 arbeidsplasser, dersom de ikke får selge varene de allerede har importert.

Støtter regelverket

Daglig leder i Leketøybransjens fellesråd, Per Normann Larsen, sier de trenger en overgansperiode for å unngå og kunne komme til å bryte regelverket:

- Første gang vi fikk vite om dette EU-regelverket var i mars i år, og så vidt jeg vet er det fortsatt ikke tatt noen endelig beslutning om når forbudet skal innføres selv om det bare er to måneder til nyttår. Vi gir vår absolutte støtte til dette regelverket, men med tanke på at leketøybransjen kjøper varer opp til et år før de kommer i butikk så er vi nødt til å be om en så lang overgangsperiode som mulig, sier Larsen.

Ønsker 1-2 år

Ifølge et brev fra SFT til Miljøverndepartementet hevder bransjen de har behov for å få solgt ut varer i ett til to år etter at forbudet trer i kraft.

Per Normann Larsen mener problematikken rundt salg av ftalat-holdige produkter dukker opp fordi det fremdeles ikke er gjort noen endelig beslutning om når forbudet skal tre i kraft i Norge.

Vanskelig situasjon

- Så det er ikke de økonomiske tapene dere estimerer som er bakgrunnen for at dere fortsatt vil selge ftalat-holdige leker etter at forbudet er innført?

- Vårt argument er at tiden løper fra oss, og det kan sette oss i en vanskelig økonomisk situasjon, sier Larsen.

Ifølge SFT var EUs frist for implementering 16. juli i år, med ikrafttredelse 16. januar 2007.

Fortsatt usikkert

Når forbudet trer i kraft i Norge er ennå usikkert.

Miljøverndepartementet mottok SFTs forslag til endringsforskrift for snart tre uker siden, og saken er nå til behandling.

- Departementet regner med å få forskriften klar til årsskiftet, men når den iverksettes er fortsatt usikkert. Mer kan vi ikke si om denne saken ennå, sier informasjonssjef Ingun Larsen, Miljøverndepartementet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.