BYGG

Fortsatt ledige ingeniørstudier: – Du kan alltids bytte fag senere

Arbeidsmarkedet skriker etter ingeniørkompetanse, og det er fortsatt ikke for sent å sikre seg en studieplass, melder NITO Studentene.

Universitetet i Sørøst-Norge er et av studiestedene som fortsatt har ledige plasser for ingeniørstudenter. De understreker at man ikke må ha fordypning i realfag for å komme inn.
Universitetet i Sørøst-Norge er et av studiestedene som fortsatt har ledige plasser for ingeniørstudenter. De understreker at man ikke må ha fordypning i realfag for å komme inn. Illustrasjonsfoto: USN
Knut BjørheimKnut BjørheimJournalist
3. aug. 2023 - 10:41

Arbeidsmarkedet skriker etter kompetanse, og vi trenger flere som velger ingeniør, forkynner studentorganisasjonen til Nito (Norges ingeniør- og teknologorganisasjon).

Leder i NITO Studentene, Helene Gundersen, opplyser at det i skrivende stund er over 60 restplasser inne teknologi, IT og ingeniørfag på Samordna opptak. Hun tror ikke at lavkonjunkturen i byggeindustrien er grunnen til at det er mange ledige studieplasser innen byggfag akkurat nå.

– Jeg tror heller rekrutteringen har vært for dårlig innen disse fagene. Dårlig markedsføring, rett og slett, sier Gundersen til TU.

Angrerett

Det er spesielt mange treårige studier det er ledige plasser til. Gundersen oppfordrer kvalifiserte søkere til å kaste seg rundt og søke på en restplass dersom de ikke har sikret seg en studieplass allerede. Minstekravet for å komme inn på ingeniørfagene er at man har realfag i matematikk (R1 og R2) og fysikk (Fysikk 1) fra videregående.

– Kanskje man kommer over et fag man i utgangspunktet ikke hadde tenkt på når man ser gjennom lista over ledige studieplasser. Det er aldri feil å prøve seg på et studie, mener Gundersen.

– Vi ønsker å bombardere den sentrale svulsten litt hardere. Da kan protonene gjøre større skader på kreftcellene i et område der det garantert ikke er noe friskt vev, forteller Eirik Malinen foran den nye bygningen på Radiumhospitalet som skal huse det nye protonterapisenteret.
Les også

Nå kommer verdens mest moderne stråleterapi til Norge

Hun minner om at det ofte er mulig å bytte studie underveis dersom man innser at man har valgt feil.

– De første årene er det mye felles i de ulike teknologi- og ingeniørfagene, så da er det enklere. Jeg vet at flere av medlemmene våre har gjort det, sier hun.

– Og man kan alltids søke på noe helt annet neste år, understreker hun.

Tre år og rett i jobb

Gundersen forteller at mange prioriterer studiested foran fag, og at det gjerne er studieplassene i de store byene som forsvinner først. Hun tror mange dermed går glipp av gylne muligheter på mindre steder, som Alta, Førde, Porsgrunn, Narvik, Tromsø og Fredrikstad.

– Gå for faget du brenner for, ikke stedet med flest kjente. Du finner deg nye venner, lover Gundersen.

På «restetorget» til Samordna opptak er det mange studier som leder til gode karrierer, forsikrer hun.

– Det er mange ulike spesialiseringer man kan ta, som elektronikk, bygg og fornybar energi. Dette er studier som gir solide karrieremuligheter etter tre år med utdanning, sier Gundersen.

Hun oppfordrer potensielle teknologistudenter til å gå inn på lista over restplasser hos Samordna opptak (velg «teknologi, ingeniørfag og arkitektur» eller «informasjonsteknologi og informatikk» under utdanningsområde i kolonnen til venstre.

– Her er det førstemann til mølla og begrenset med ledige plasser, presiserer Gundersen.

– Hilde Jonsbråten (i midten), leder energi- og petroleumslaboratoriene på Universitetet i Stavanger – Det er kjekt med studenter som liker laboratoriearbeid, sier hun og blir ekstra interessert når hun får høre at Cecilia Lind Moen er laborant. Bjørnar Bustad Pedersen har allerede deltidsjobb hos sin gamle arbeidsgiver.
Les også

Petroleumsfag: Mangedoblet søkertallet da faget ble endret

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.