EU-prosjektet OPERA har et budsjett på 20 millioner euro til forskning på dette feltet de neste to år, hvorav ni millioner euro er EU-midler.
OPERA står for Open PLC European Research Alliance. Det er 35 deltagere i denne alliansen, både fra industrien og universitetsmiljøer. Det er i dag anslagsvis 80 ulike PLC-testprosjekter i 40 land over hele verden, først og fremst i Europa.
Ett av hovedformålene med OPERA er å få til en standardisering på området. På den måten håper man å få full utnyttelse av det store potensialet som deltagerne mener ligger i teknologien.
Innsatsen vil videre også se på problemer rundt elektromagnetiske forstyrrelser. Økt overføringskapasitet og rekkevidde, samt eventuell overføring også på mellomspenningssystemer, er andre innsatsområder. Og ikke minst, mer brukervennlig og rimelig sluttbrukerutstyr.
Ligger lavt
Her hjemme er ikke aktiviteten redusert i forhold til for noen år siden. Hafslund, eller Viken Energinett som selskapet het den gang, kjørte i 2002 et prosjekt for å undersøke mulighetene for å distribuere bredbånd til sine kunder via strømnettet.
Dette prosjektet ble lagt på is. Hovedårsaken var at problemer med radioforstyrrelser ble vanskelige å takle i forhold til Post- og teletilsynets krav. Dessuten var det på daværende tidspunkt liten vilje i konsernet til å bruke mer penger på et prosjekt med forholdsvis usikre prognoser med hensyn til fremtidig kommersiell utnyttelse.
– Men vi bruker fortsatt PLC til overføring av målerverdier og vi har også gjort vellykkede forsøk med overføring av boligalarmsignaler, sier administrerende direktør Roger Flølo hos Hafslund Tokom AS.
Alternativ til fiber
– Med en kapasitet på 4,5 Mbit/s fordelt på ca 10 kunder kan dette ikke konkurrere med fiber, men teknologien er aktuell i områder der det ikke er aktuelt å legge fiber, sier Eivind Østerli hos Lyse Tele. Rekkevidden er dog forholdsvis begrenset. Fra nettstasjonen, som får signalene via vanlig kobber parkabel, er rekkevidden 250 meter, eventuelt 400 meter med forsterker.
Han forteller også at de nå setter i gang labtesting av neste generasjon utstyr hvor kapasiteten er økt til 200 Mbit/s fordelt på et antall kunder.
– Vi er positive til bruk av PLC. Dersom testene på den nye generasjon utstyr er positive, går vi videre med en kommersiell pilotløsning, sier Østerli.
I motsetning til Hafslund benytter Lyse ikke PLC i forbindelse med automatisk måleravlesning.