20 år etter katastrofen i Ukraina er det fortsatt høy radioaktivitet i enkelte områder i Midt-Norge.
Gårdbrukere må fôre sauer på innmarksbeite før de slaktes. Det samme må samene gjøre med sine reinsdyr.
Merarbeid
– For samene og enkelte gårdbrukere medfører Tsjernobyl-ulykken mye merarbeid, sier seksjonssjef Per Storli i Mattilsynet Namdal.
Mattilsynet bestemmer om hele eller deler av besetningen skal måles for becquerel .
Enkelte steder må dyrene fôres på innmarksbeite i en måned for å komme under grenseverdien for slakt.
Samene må hente store mengder reinlav fra Folldal og frakte det med lastebil til hjemområdet.
Samene mest utsatt
Cesium har ifølge Storli en halveringstid på 30 år. De ti siste årene har samene i Midt-Norge har et stabilt becquerelnivå på rundt 150 bq/kg.
Men dette er gjennomsnittstall. Enkelte ligger helt oppunder grensen for hva helsemyndighetene mener er akseptabelt nivå. For mennesker er grensen på 400 bq/kg.
Mennesker i faresonen
Ved siste måling lå én person like under denne grenseverdien. Et titalls personer hadde et becquerelnivå over 200 bq/kg, viser tall fra Statens Strålevern.
Sørsamenes reindrift foregår i områder som ble hardt utsatt for cesium etter ulykken i 1986. Myndighetene har fastsatt at akseptabelt bequerel-nivå er 600 bq/kg for sau, mens det for rein er hele 3000 bq/kg.
Grensen er fastsatt slik fordi folk flest spiser mer sauekjøtt enn reinkjøtt. For mange samer er derimot reinkjøtt den viktigste ingrediensen i kostholdet. Det høye inntaket av reinkjøtt gjør dermed at samene er spesielt utsatt for radioaktivitet.
– Trist å tenke på
Sørsamene har lært seg å leve med det radioaktive nedfallet for 20 år siden. Men det skaper fortsatt usikkerhet.
– Vi snakker ikke så mye om radioaktivitet til vanlig, men det er trist å tenke på. Den oppvoksende slekt kjenner ikke til annet enn måling av becquerel. Men samtidig er ikke dette noe vi liker å snakke om. Vi vil jo at de skal ha et positivt inntrykk av reinkjøtt og livet vi lever her, sier sørsamiske Eva Wilks til Teknisk Ukeblad.
Wilks anslår at hun har minst en ukes ekstraarbeid som følge av forholdstiltak mot radioaktivitet. Mattilsynet bruker opptil to uker på arbeidet med måling av becquerel, anslår Storli.