Gasskraftverket på Kårstø har vært ute av drift store deler av tiden på grunn av at det ikke er lønnsomt å brenne gass for å lage strøm. Siden juni i fjor har det omtrent ikke produsert kraft.
Nylig skrev Teknisk Ukeblad at elektrifisering av oljeinstallasjonene til Utsirahøyden kan bidra til mer lønnsomt drift av kraftverket.
For slik situasjonen ligger an nå, er det lite som tyder på at kraftverket vil bli flittig brukt.
Les også: Statoil krever strøm til Kårstø
Krevende vedlikehold
Det er Naturkraft som eier Kårstø-kraftverket. Dette selskapet eies av Statkraft og Statoil med halvparten hver.
I et brev til Naturkraft skriver Statnett at økning i kraftforbruket fra Utsirahøyden med 250-300 MW og en eventuell utvidelse av Hydros aluminiumsverk på Karmøy vil gjøre det mer krevende å vedlikeholde og oppgradere sentralnettet i regionen.
“Vår vurdering er at gasskraftverket på Kårstø kan ha en viktig funksjon med tanke på å ivareta en sikker kraftforsyning i regionen når deler av sentralnettet er koblet ut for vedlikehold eller ombygging”, skriver Statnett.
Les også: Sverdrup kan bli nedprioritert
30-50 prosent
Derfor ønsker selskapet å vite hvilket driftsmønster Naturkraft forventer på sitt gasskraftverk, og eventuell tilgjengelighet som reserve i perioder ved vedlikehold og ombygging av sentralnettet i regionen i perioden 2015-2030.
Naturkraft svarer at det vil avhenge av forutsetningene man legger til grunn i prognosene.
“Inntil vi får sikrere prognoser forventer vi at anlegge skal drifte 30-50 prosent av tiden”, heter det i brevet.
Selskapet beskriver også hvordan anlegget kan settes i standby som kraftreserve, slik Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet.
Mot slutten av mai skal Statnett levere sin innstilling om elektrifisering av Utsirahøyden til Norges vassdrags- og energidirektorat.
Les også: