Det er ikke rart at mottakeren blir forvirret og står i fare for å bli immun mot flere klimanyheter, skriver direktør ved Cicero, Senter for klimaforskning, Pål Prestrud, i "Cicerone".
Han tar utgangspunkt i en artikkel i Nature. Der hevdes det at klimaendringer kan føre til at fjerdedelen av verdens arter utryddes innen år 2050.
Poenget han trekker frem er at avisene - med utgangspunkt i denne artikkelen - stort sett påsto uten forbehold at dette ville skje. Natures artikkel var mye mer nyansert. Bladet formidler kontinuerlig artikler som innspill i en vitenskapelig debatt. De resulterer i nye artikler med både bekreftende og motstridende resultater.
Prestrud skriver videre at det skal gå temmelig galt med klimaet dersom fjerdeparten av artene forsvinner - men vi kan heller ikke avskrive muligheten. Naturen i global skala er allerede under dramatisk endring, ifølge publiserte vitenskapelige artikler. Det er skremmende nok.
Han viser i en annen artikkel til at rådet til The American Geophysical Union (AGU) har uttalt at det globale klimaet er i endring og menneskers aktivitet bidrar til denne endringen. AGU har 41.000 medlemmer verden over. Blant disse er de aller fleste som forsker på fysisk klima. Mange markerte seg tidligere som skeptikere til de rådende oppfatningene i klimaspørsmålet.
AGU hevder videre at vitenskapelig forskning er påkrevd for å forbedre vår evne til å forutsi klimaendringer og deres konsekvenser for land og regioner over hele kloden.