ARBEIDSLIV

Fra fagingeniør til leder

COACH: Jan Wiese er coach. I sine bestrebelser på å hjelpe næringslivstopper til å bli bedre ledere tar han i bruk alle sine kommunikative hjelpemidler.
COACH: Jan Wiese er coach. I sine bestrebelser på å hjelpe næringslivstopper til å bli bedre ledere tar han i bruk alle sine kommunikative hjelpemidler. Bilde: Finn Halvorsen
Finn Halvorsen
26. aug. 2005 - 07:55

Den vanskelige overgangen fra fagingeniør til leder er et faktum som nå stadig flere bedrifter tar hensyn til i sine programmer for lederrekruttering.

– I alle fall er det slik hos oss, sier Berit Bjerkaasholmen, HR-leder hos Aker Kværner Engineering & Technology.

Hun innledet nylig på et frokostmøte i Oslo i Tekna-regi med tema kompetanse- og utviklingsbehov i overgangen fra å være fagteknolog til å bli leder.

Vanskelig overgang

Hun har selv tatt skrittet over i lederrollen – og innrømmer at det kan være vanskelig. – Plutselig følte jeg meg så alene. Jeg var ikke lenger en naturlig del av fellesskapet, sier hun.

– Å være leder betyr også at man må ta upopulære beslutninger. Konflikthåndtering er en del av jobben. Verst er kanskje nedbemanninger. Jeg har selv vært med på det. Etter det har jeg kommet til at jeg ikke lenger ønsker å ha noen bestevenner på jobben.



Mange spørsmål

Lederrollen omfatter en mengde oppgaver som man som fagingeniør ikke trengte å ta stilling til.

– I sin første lederjobb opplever de fleste at her er det mye jeg ikke kan. Det kan være nye økonomiske problemstillinger, personalpolitikk, arbeidsrett og mye annet. Likevel må man ta raske beslutninger, ofte på det man selv opplever som et tynt grunnlag, sier Bjerkaasholmen.

Hvordan skal man så avhjelpe disse problemene og gjøre overgangen lettere? Coaching og mentoring er svaret. I alle fall ifølge Jan Wiese, som var den andre innlederen på frokostmøtet. Han er selv coach og leder av Forum for coaching og mentoring.

Hva er nå en coach? Og hva er en mentor? Undertegnede har lenge hatt trøbbel med disse begrepene. Ikke minst fordi vi etter evne også prøver å skrive på norsk.

Wiese prøvde å forklare forsamlingen hva som ligger i de to betegnelsene. Selv med henvisninger til Odyssevs og hans sønn Telemacos, ble vi ikke svært mye klokere. Spesielt fordi flere i salen hadde diametralt motsatte oppfatninger av de to ordenes betydning. Et lite lys gikk dog opp for oss da vi fikk høre om de opprinnelige coacher; de som lærte opp amerikanske støvsugerselgere på 50-tallet. Uten at vi ble beroliget.



Tilpasset terskel-program

Et annet alternativ er mer tradisjonelle lederutviklingsprogrammer. Tekna dro for et par år siden i gang programmet På terskelen, spesielt rettet mot kvinnelige teknologer.

– Nå i september kjører vi i gang et nytt kurs basert på noenlunde samme lest som tidligere, sier prosjektleder Rikke Olafsen Rokke i Tekna.

– Denne gang åpner vi imidlertid også kurset for mannlige deltakere og ikke-teknologer. På denne måten søker vi å få et større mangfold, sier hun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.