NETTARKIV

Fra Grünerløkka til Gjelleråsen

23. apr. 2001 - 07:00

I nesten 125 år har duften av ølbrygging ligget tungt over Grünerløkka. Nå er det slutt. Bryggerianlegget til Rignes i Oslo kunne ikke møte framtidas krav. Derfor har Ringnes flyttet til Norges største bryggerianlegg på Gjelleråsen i Nittedal. Men Ringnes-ølet, tradisjonen og kulturen lever videre.

– Vi er stolte over våre røtter, og har mye å lære av våre stiftere Amund og Ellef Ringnes sier adm. direktør Bjørn Wiggen i Ringnes.

– Akkurat som de gjorde i 1877, begynner vi nå med nytt og moderne anlegg på Gjelleråsen. Samtidig vil vi ta vare på vår kultur og tradisjoner. Det aller siste brygget ble satt ved Ringnes Bryggeri i Oslo for noen få uker siden. En epoke på nærmere 200 år med brygging av øl i hovedstaden, er dermed over.

Dimensjoner

Det er dimensjoner over bryggeriet på flere vis: Med en lagringskapasitet på 3,6 millioner liter øl er anlegget i stand til å produsere opp til 200.000 enheter i timen.

En del av utstyret fra gamlebryggeriet på Grünerløkka i Oslo er flyttet opp og er under installering. Dette innebar blant annet at telefonstolper og trikkeskinner måtte flyttes når de enorme lagertankene – på tusenvis av hektoliter hver – skulle transporteres til Gjelleråsen.

Landteknikk fikk i oppdrag å prosjektere og levere prosessdelen av det nye bryggeriet. Oppdraget omfatter ifølge teknisk direktør Dag Moxnes, prosjektering, flytting og renovering av utstyr fra det tidligere Ringnes-bryggeriet i Oslo, komponent- og utstyrsleveranser, installering av komplett automasjon for prosessanlegget, med i alt 41.600 meter kabel, montering og testing av blant annet 1200 automatventiler, oppsveising og montering av 10.000 kilometer rustfrie rør og 7500 meter luftslanger, og igangkjøring med kvalitetssikring.

I tillegg kommer det skjermbaserte styringssystemet Brewmaxx med Siemens S7-400, med Profibus og AS-I-bus. For å ha kontroll med prosjektering og gjennomføring leide Landteknikk inn folk, i tillegg til å gjøre full bruk av sine 12 prosjektingeniører, 16 næringsmiddelteknologer og 16 prosessautomatikere.

Standardisering

Alfa Lavals produkter er sterkt representert i anlegget, blant annet om lag 300 av de nye Unique lekkasjesikre ventilene, med ThinkTop ventiltopper for ASI-buss. Ca. 30 LKH prosesspumper inngår også i leveransen. Ettersom Ringnes ønsker å standardisere på pumper og ventiler fra Alfa Laval, har Landteknikk i tillegg levert pumper og ventiler til andre underleverandører i prosjektet. Alfa Laval ScandiBrew leverte tanktopper, gjærpumper og automatisk prøvetakingsutstyr.

Montasjen tok til medio oktober i fjor, og i disse dager er produksjonen av de velkjente forfriskningene i full gang på Gjelleråsen.

Moderne logistikk

Ringnes er til stede syv geografiske punkter i Norge. For å håndtere dette og det meget store eksterne transportarbeidet, satset selskapet tidlig på god logistikkstyring.

Gjennom Swisslog-systemet har anlegget fått svært høy lagringskapasitet fordi tilgjengelig areal ute og inne er så godt utnyttet. Gjennomkjøringskapasiteten er mye høyere enn før, blant annet fordi man har installert doble lasthåndteringskraner.

Systemet er dimensjonert for maksimal ytelse i perioden mai-september. Helautomatiske fyllelinjer styrt av logistikksystemet minimaliserer nedetiden. Bokføring/lagerkontroll er blitt mye enklere, systemets oppetid er meget høy og kostnadene har vist seg å være lave.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.