BYGG

Prisen på å få rent vann i krana kan øke kraftig de neste årene

Fram mot 2040 må det investeres 280 milliarder kroner i vann- og avløp i norske kommuner.

Huseiernes Landsforbund anslår at det vil koste 280 milliarder kroner å dekke opp nødvendig vedlikehold i landets vann- og avløpssystemer.
Huseiernes Landsforbund anslår at det vil koste 280 milliarder kroner å dekke opp nødvendig vedlikehold i landets vann- og avløpssystemer. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
30. aug. 2019 - 09:38

Nødvendig vedlikehold på 280 milliarder kroner innen vann- og avløp i norske kommuner kan gi dramatisk økte regninger framover, spår Huseiernes Landsforbund.

Foreningen spår et opprør blant landets boligeiere som vil overgå bompengeopprøret som nettopp har utspilt seg over store deler av Norge. Fram mot 2040 må det investeres om lag 280 milliarder kroner i vann- og avløp i norske kommuner for å dekke opp etterslep i vedlikeholdet, skriver Aftenposten.

Selvkostregime

Huff, skal du ta bilde her? Rekkverket flasser jo maling! Rådmann Anne Kirsti Johnsen i Rømskog kommune har stort sett kontroll på vedlikeholdet, men rekkverket på kommunehuset trenger maling.
Les også

I denne lille kommunen jobber det ikke én eneste ingeniør: Kjøper inn nesten alt

Beregninger Huseiernes Landsforbund har foretatt, viser at landets boligeiere står overfor økninger fra 130 opp til over 200 prosent over dagens gebyrer i flere fylker og kommuner. Beregningene baserer seg på data fra Norsk Vann og er inkludert moms.

– Vann, avløp og feiing er underlagt det som kalles selvkostregime. Det innebærer at landets boligeiere finansierer drift og investeringer gjennom de årlige gebyrene, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer til avisen.

Han sier at de enorme utgiftene som venter er uhåndterlige for vanlige husholdninger og sier det er nødvendig med bidrag over statsbudsjettene i årene framover.

Fem ordførere, en fylkesordfører og næringslivsledere reiste til Sveits i høst i regi av Norsk Kjernekraft for å få erfaringene med tre kjernekraftverk og et avfallsanlegg. Her er fire av dem (f.v.); Marit Liabø Sandvik (ordfører i Heim), Morten Håkon Sognnes (ordfører i Austrheim), René Munthe Eik (varaordfører i Lund) og Rune Ernst Østergren (varaordfører i Narvik).
Les også

60 kommuner vurderer kjernekraft

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.