Fred. Olsen Ocean er et av få norske selskaper som har klart å bli en betydelig leverandør til det europeiske havvindmarkedet, med avanserte installasjonsskip, servicefartøy og gjennom servicetjenester.
Nylig fortalte Teknisk Ukeblad at selskapet nå også satser på å slå gjennom som leverandør av en ny type havmølle-fundament, gjennom datterselskapet Universal Foundation.
Icebreaker
Nå har et amerikansk utviklingsselskap valgt det nye fundamentet til en pilotpark utenfor Cleveland, i verdens tiende største innsjø, Lake Erie.
Pilotparken, som går under navnet Icebreaker offshore wind project, er ledet av The Lake Erie Energy Development Corporation (Leedco) og skal redusere kostnadene til en framtidig fullskala havvindpark i den amerikanske innsjøen.
Universal Foundation skal etter planen levere seks av sine nye, såkalte sugebøttefundamenter i stål. Disse suger seg ned i havbunnen ved hjelp av vakuum, i stedet for å bli banket ned i bunnen ved hjelp av store hammere, noe som forstyrrer livet i havet og i havbunnen.
Testparken skal få en installert effekt på 18 megawatt.
Les om fundamentet her: Dette vindmølle-fundamentet suger seg ned i havbunnen
Byttet fundament
Opprinnelig jobbet Leedco med et eget havmøllefundament, en modifisert utgave av de tradisjonelle monopæler. Etter en ekstern sammenligningsprosess, falt utbyggeren i stedet ned på Universal Foundation.
Lorry Wagner, president i Leedco, mener sugebøttefundamentet nylig seilte opp som noe av det mest lovende innen i europeisk havvind-industri.
– Vi mener sugebøttefundamentet vil føre til vesentlige kostnadsreduksjoner, samtidig som det innfrir de tekniske kravene som kreves som følge av vinter- og havbunnsforholdene i området, sier Wagner i en melding.
Årsaken til at Leedco valgte bort sitt opprinnelige fundament også skyldtes at det var lettere enn originalfundamentet og krever kortere installasjonstid i vannet.
Ikke minst kan fundamentet produseres lokalt, som igjen vil føre til arbeidsplasser.
Les: Statoil lokker kinesisk turbingigant til storstilt havvind-prosjekt i Norge
Treg start
USA har foreløpig ingen havvindpark, selv om en rekke prosjekter har vært under utvikling i en årrekke.
– Dette er et av de tidligste havvind-prosjektene i USA, som vi tror vil være et spennende marked for offshore vindkraft i framtiden. Dette er en viktig posisjonering i den utviklingen vi tror kommer, sier daglig leder Torgeir Ramstad i Universal Fundation til Teknisk Ukeblad.
Som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet har Fred. Olsen-selskapet Fred. Olsen Windcarrier inngått avtale om å installere det som blir USAs første havvindpark, Block Island utenfor Rhode Island i Connecticut.
Selskapet skal også installere fundamentene i Lake Erie.
Les også: NTNU skroter flytende havvindmølle
Jobber mot 2017
– Lake Erie og Block Island er så godt som de eneste havvind-prosjektene som er modne nok til å oppå full utbygging i USA, og vi er med i begge to. Det er et godt utgangspunkt for videre satsing i USA, mener Ramstad.
Avtalen med Leedco omfatter designvalg og detaljprosjektering. Ramstad vil ikke opplyse om avtalens verdi.
– Leedco har foreløpig ikke fattet investeringsbeslutning for Lake Erie, men vi jobber mot å levere fundamentene i 2017, sier Ramstad.
Les om: Nytt kraftverk løser en av bølgekraftens aller største utfordringer