Unge forskere fra Østerrike, Tyskland og Storbritannia tok de gjeveste prisene i den 13. EU-konkurransen for unge forskere.
Finalen ble arrangert i Bergen, i regi av stiftelen Ungdom og Forskning, med prisutdeling fredag 21. september.
Totalt ble det delt ut premier for om lag 600.000 kroner. Østerrike stilte med et prosjekt om behandling av hudsykdommer ved hjelp av ultraviolett stråling, de tyske forskerne arbeidet med kartlegging av skyer ved hjelp av satelittbilder og fra Storbritannia kom et prosjekt om soppinfeksjon og motstand mot behandling.
Sammen med H.K.H. Kronprins Haakon delte generaldirektør i Europakommisjonen dr. Achilleas Mitsos ut prisene. Av rundt 30.000 deltakere ble 93 ungdommer plukket ut til å delta i finalen i Bergen. Ingen norske deltakere nådde opp i årets konkurranse.
EU arrangerer denne konkurransen hvert år, det er andre gang finalen er lagt til et land utenfor EU. Norge er fullverdig medlem av EUs femte rammeprogram for forskning og stiller slik på lik linje med EU-landene.
Bedre enn sex
Ved prisoverrekkelsen understreket dr. Mitsos at den største utfordringen i dag er å oppmuntre talentfulle ungdommer til å satse på en karriere innenfor naturvitenskap og forskning.
Juryens leder, professsor Pauline Slosse, sa at det er like gledelig hvert år å møte så mange engasjerte og begavede ungdommer. I år har nivået vært både høyt og jevnt. Juryen har hatt en svært vanskelig oppgave.
Den sterkeste reaksjonen fra salen fikk imidlertid professor Ivar Giæver da han i sin tale til forsamlingen skulle beskrive hvor fascinerende vitenskap kan være: – Science is more exciting than wine, sex and women, believe me. Hvor mange han på denne måten lokker til en forskerkarriere er uklart.
Spanske jenter
Clara Coll Lladò (18) og Francina Sintas I Nicolau (19) vant et forskeropphold på Svalbard i regi av Norsk polarinstitutt. De skal få bli med forskere på tokt. På Svalbard finnes et større felleseuropeisk forskningsprogram, The Large-scale Facility for Arctic Environmental Research. Clara og Francinas har forsket på oppdrettsfisk.
Norge har også en ekstrapris som vertsland. Bruno Bugada fra Frankrike og Johannes Kuhnert fra Tyskland får bli med på neste års Space Camp for unge forskere på Andøya, hvor blant annet rakettoppskytning står på programmet.
Neste års EU Contest for Young Scientists arrangeres i Wien i Østerrike.