Kan du tenke deg å bo i et hus som får beskjed via digitale signaler når radiostasjonene melder om 25 graders varme, og som tilpasser inneklimaet med solavskjerming og ventilasjon slik at det er svalt og behagelig når du kommer hjem fra jobben?
Som kjenner igjen deg når du låser deg inn med mobiltelefonen og setter på din favorittmusikk og TV-program? Som gir deg meldinger fra barnehagen eller skolen, eller informasjon fra kommunen om når de skal stenge av vannet neste gang?
Slik kan vi få det, hvis fremtidshuset til Telenor Forskning og Utvikling (FoU) slår an. Foreløpig er det et prøveprosjekt på Fornebu som Telenor FoU åpner til høsten. Nylig fikk Teknisk Ukeblad tyvtitte på fremtidshuset.
Nye løsninger
Eneboligen på 150 kvadratmeter er tegnet av Div A Arkitekter AS. Husbanken er med som samarbeidspartner for å prøve nye måter å utnytte boligarealet på. Huset har stor innvendig takhøyde og fleksible vegger. Den første tiden er det innredet med stue/oppholdsrom, kjøkken/allrom og et ungdomsrom.
Prosjektleder Arnfinn Nyseth og forsker Marianne Jensen i Telenor FoU forteller at huset først og fremst er et laboratorium. – Vi må ha konkrete fysiske rammer i en atmosfære som folk kjenner seg igjen i for å skape kreativitet og hvor vi kan trenge gjennom tverrfaglige sperrer. Det er nødvendig å se i virkeligheten hvordan ting i tenkt brukt.
Snakke sammen
De er interessert i et bredt samarbeid, også med andre typer bransjer enn den Telenor FoU representerer. Målet er å utvikle en privatbolig full av teknologiske systemer som snakker samme språk.
– Noen funksjoner og systemer kjenner vi i dag. Vi bruker personlige digitale assistenter (PDA) for å styre aktivitetene, en løsning som åpner for en rekke nye anvendelser. Vi kan også bruke mobiltelefon eller andre typer håndholdte terminaler. Poenget er å finne frem til nye kombinasjoner og sy sammen nye bruksområder.
Integrasjonen mellom systemene skal beboerne slippe å bekymre seg for. Den skal bare være som elektrisiteten i boligen, sier Nyseth og Jensen.
Prøve og feile
Fremtidshuset er ikke et nytt smarthusprosjekt, men vil ha mange løsninger integrert, til overvåking og styring. – Vi er i starten av en læringsprosess. Vi må tore å leke med ideer og provosere enkelte med forslag til anvendelser.
Telenor FoU vil trekke inn brukergrupper som skal få prøve ut teknologien i praksis, innen underholdning, medier, spill, familiekoordinering, styring og kontroll av husets funksjoner, omsorg og kommunikasjon/nye medier. ”Vanlige” folk skal få teste ut og diskutere nye løsninger sammen med forskerne.
– Det er viktig å få kritiske reaksjoner, derfor skal vi ikke bare finne på snusfornuftige ting, smiler Nyseth og Jensen.
Talestyring
De kaller det et jordnært prosjek. Det nye kan godt være kjente ting brukt på en ny måte. Huset kan knyttes til lokalsamfunnet og formidle beskjeder fra skole, barnehage, sørge for innkjøp og forsyninger, være tilknyttet den strømleverandøren som leverer billigst kraft, eller formidle informasjon fra kommunen.
Oppskriftsboka og kjøkkenvekten kan også snakke sammen. Din elektroniske kokebok på en skjerm på veggen forteller hvor mye mel du skal ha i. Talestyrt mobiltelefon finnes allerede. Så hvorfor ikke talestyrte funksjoner i huset som får beskjed om å dempe lyset og heise opp persiennene .
– Bare fantasien setter grenser, sier Nyseth og Jensen.