Fra første desember kan du klikke deg inn på Statens kartverks nettsider og få gratis tilgang til digitale karttjenester.
Mange har satt spørsmålstegn ved at offentlige kartdata, som er sanket med skattebetalernes penger, bare er tilgjengelig gjennom private tilbydere – ofte til en stiv pris.
Snur
Nå endres praksisen.
– Nå deler vi dette med alle. Dette viser at Kartverket er synlig til nytte for samfunnet og er helt i tråd med offentlig politikk om mer åpenhet, sier kartverksjef Anne Cathrine Frøstrup.
Nyskaping
Karttjenestene som frigis dekker både sjø og land og oppdateres jevnlig. Hensikten er å inspirere andre til å lage nye tjenester.
– Det er fritt fram å utvikle egne funksjoner knyttet til kartene, og på sikt kan dette gi en rekke nye muligheter. Vær kreativ og bruk kartene våre til å utvikle nye spennende tilleggstjenester, oppfordrer Frøstrup i en pressemelding.
Kokebok
Med noe datakunnskap er det mulig å bruke de nye karttjenestene. Statens kartverk skal legge ut det de kaller en enkel kokebok på sine nettsider.
Her vil du få oppskriften på hvordan du kan integrere de ulike løsningene. Lenkene til tjenestene vil fungere fra første desember.
– I første omgang dreier det seg om en testperiode på seks måneder. Ordningen vil hele tiden evalueres og forbedres. Fungerer tjenestene slik man har planlagt, vil tilbudet gjøres permanent, melder Kartverket.
– En langvarig kampsak
Bransjeorganisasjonen IKT-Norge har vært blant dem som har gjentatte ganger har forsøkt å sette frigjøring av offentlige data på dagsorden.
– Vi er veldig positive til dette. All åpning og tilgjengeliggjøring av offentlig informasjon er noe vi har kjempet for. Vi har opplevd å møte veldig liten forståelse for våre argumenter tidligere. At det nå er bevegelse er veldig bra, sier IKT-Norges generalsekretær Per Morten Hoff til TU.no.
Håpet på mer
Det er kun karttjenestene, og ikke de underliggende dataene, som frigjøres.
– Vi hadde selvfølgelig ønsket at alt skulle åpnes. Statens kartverk er en del av markedskampen om å ha de mest oppdaterte kartdataene. Erfaringen er at jo mer du åpner, jo mer oppdatert vil det bli, sier Hoff.
Han bruker Tomtom, som mange kjenner fra GPS-en i bilen, som eksempel.
– Tomtom opplyser at de får omtrent 4000 oppdateringer fra sine brukere hver eneste dag. Med en god moderatorfunksjon kunne Kartverket få gratis hjelp av titusener av brukere til en jobb det i dag brukes store ressurser på – eiendomsdata, for eksempel, sier Hoff.