Nå frister verdens nordligste permanente base for oppskyting av raketter med flere ledige stillinger, blant andre jobber som krever elektronikkingeniør/sivilingeniørbakgrunn.
Andøya Rakettskytefelt (ARS) tilbyr tjenester innen atmosfæreforskning ved hjelp av raketter, ballonger og bakkebaserte instrumenter.
Fristende muligheter
ARS ble etablert i 1962 og eier også Andøya Test Center AS, NAROM AS (Nasjonalt senter for romrelatert opplæring) og Nordlyssenteret AS.
Hva kan en jobb langt nord friste med?
– Vi har et veldig trivelig arbeidsmiljø, og veldig varierte jobber. Dessuten treffer vi folk i både inn- og utland, sier seksjonsleder elektronikk ved ARS, Tore Kristiansen.
Nordlys
Forskning på nordlys er et primært arbeidsfelt ved ARS.
– Forskere kommer hit med raketter og instrumenter. Så sørger ingeniørene for at rakettene blir skutt opp, for så å laste ned data via en eller flere radiosendere om bord. På bakken har vi mottakerutstyr hvor dataene blir lagret og distribuert til forskere som er kundene våre, sier Kristiansen.
Ekstremt
ARS er blitt en møteplass for romforskere fra hele verden, og forskere på oppdrag har kommet fra Japan, USA, Australia og Europa.
– Det er forskere på oppdrag her fra hele verden, så det er et stort internasjonalt miljø her. Bare afrikanske forskere er hittil ikke representert, sier teknisk sjef Per-Arne Mikalsen.
Han fremhever muligheten til å jobbe med nye teknologier for ekstreme forhold på rakettskytefeltet.
– Vi må holde oss oppdatert på nye teknologier, både utstyr som vi har her, men også på teknisk utstyr som forskerne har med seg hit.
Verdensrekord
I sommer satte for øvrig en av ballongene til ARS ny verdensrekord.
– På vårt slippsted for ballonger i Longyearbyen på Svalbard slapp vi en ballong med måleinstrumenter som var ment å sirkle rundt Nordpolen. Etter to uker ble den hentet ned på nordspissen av Grønland – og vi hadde ny verdensrekord med ballongferd, sier Per-Arne Mikalsen stolt.