De siste ukenes hektiske solaktivitet med tilhørende presseoppslag om utfall av livsviktig energiforsyning og satellittkommunikasjon, får professor Børje Forssell til nok en gang å minne oss om samfunnets sårbarhet.
- For en privatperson som er på tur i marka er det ikke så farlig om GPS-en faller ut en liten stund. Men for profesjonelle brukere kan det være en katastrofe hvis de mister GPS-informasjonen om det så bare er for et lite øyeblikk. Avhengigheten av GPS er blitt så stor at vi må ta forholdsregler dersom signalene skulle falle ut, sier Forssell.
Han mener beredskapen er for dårlig. I USA har man tatt dette problemet mye mer alvorlig enn i Europa. For to år siden kom en omfattende rapport fra Volpe forskningsinstitutt om sårbarheten i det amerikanske samfunns transportfunksjoner på grunn av avhengigheten av GPS.
- Konklusjonene var tindrende klare. Alle som benytter GPS-info til livsviktige funksjoner, må sørge for å ha reservesystemer.
Tilbake til vikingtiden
- I Norge er det gjort lite eller ingenting for å sikre seg. I det nylig publiserte statsbudsjettet er det for eksempel ikke satt av midler for fortsatt å drive de norske Loran-C-stasjonene etter utløpet av eksisterende internasjonale avtale, sier Forssell.
Hvis Loran-senderne slås av, har de fleste skip i norske farvann ingen annen navigasjon enn GPS å stole på. Når den faller ut, er man tilbake til samme hjelpemidler som i vikingtiden.
Terror
Feil og teknisk svikt i systemet er en ting. Alvorligere og hyppigere er mottakerproblemer på grunn av interferens. De signaler som når mottakeren er uhyre svake, nominelt ca. 10-16 watt. Interferens fra f.eks. TV-sendere, mobiltelefonstasjoner og radarer kan dermed slå ut en GPS-mottaker i nærheten.
- Det betyr også at det er uhyre enkelt å forstyrre GPS-mottakere med vilje. En støysender på en watt på den vanligste GPS-frekvensen kan blokkere mottakere innenfor en radius på 20 kilometer. I vår terrorutsatte tid er dette et tankekors, sier Forssell.
Slike støysendere er lett tilgjengelig og er så små at de får plass i lommen. Det finnes også mye mer sofistikerte sendere som lurer GPS-mottakeren til å tro at signalet er riktig, mens den i virkeligheten navigerer dit støysenderen er programmert.
Når GPS-baserte flylandingssystemer blir vanlige, og de er rett rundt hjørnet, kan man lett tenke seg hvilke katastrofale følger en støysender i hendene på terrorister kan få.
GPS brukes i mange sammenhenger også som tidsreferanse, eksempelvis i banker, kraftselskaper, trafikkontroll til sjøs osv.
- Dersom man mister tidsreferansen, vil for eksempel hele internett falle ut, sier Forssell.