I 2001 ba et ekspertutvalg regjeringen om å få på plass et mellomlager for å ta hånd om det mest radioaktive avfallet fra forskningsreaktorene i Halden og på Kjeller.
Det såkalte Bergan-utvalget mente da at lageret burde stå ferdig i år. Men fortsatt ligger avfallet lagret i bygninger tett opptil boligområder, skriver NRK.
- Trygge nok
Til sammen dreier det seg om rundt 50 tonn atomavfall, blant annet plutonium, thorium og anriket uran.
- Lagrene oppfyller kravene Statens strålevern setter til trygghet, og de har kapasitet til å ta imot avfall i enda ti år, sier driftsleder Atle Valseth ved Institutt for energiteknikk.
Kan bli terror
Kritikerne er ikke enige. Erik Martiniussen, som satt i Bergan-utvalget, mener sikringen langt fra er god nok.
- Jo lenger avfallet ligger på denne måten, jo større er risikoen for at noen kan finne på å stjele avfallet, gjøre en terroraksjon mot avfallet eller at det på en annen måte kan skje noe ved lageret, sier han.
I sin rapport ba utvalget regjeringen opprette et selskap som skulle få ansvaret for lagring av høyaktivt avfall. Ingenting har skjedd.
- Det er underlig at en etter 50 år med kjernedrift i Norge ikke har greid å finne en løsning på dette. Det virker som om noen i departementet ikke vil gjøre vedtak i denne saken, sier Martiniussen.
Innen 2015
Statssekretær Øyvind Slåke i Næringsdepartementet innrømmer at arbeidet har tatt tid, men mener ikke det har vært noen ansvarsfraskrivelse.
- Jeg forstår at både miljøbevegelsen og veldig mange av oss andre er opptatte av at dette avfallet må tas hånd om og at det må tas hånd om raskt nok, sier han.
Slåke presiserer at to nye utgreiingsutvalg er i ferd med å bli nedsatt, og lover at lageret skal være på plass innen 2015.