Byggenæringens Landsforening går i et brev til Kommunal og regionaldepartementet brev direkte imot passivhus, og skriver: "Videre går vi mot passivhusstandard på nye bygg og lavenergistandard på eksisterende bygningsmasse, og her er ferdigheter og kunnskap i dag ikke gode nok."
Brevet er sendt som et innspill til den kommende stortingsmeldingen om bygningspolitikk.
Les også: BNLs syv krav til regjeringen
Også i Arnstadutvalget tok BNL til orde for det samme.
Mens de øvrige 15 medlemmene i utvalget gikk inn for at passivhusstandard burde være et krav fra 2015, tok BNL dissens og mente at 2020 var et bedre forslag.
Skanska bryter ut
Dette ble for passivt for Skanska og administrerende direktør Petter Eiken. Han har sendt sitt eget brev til KRD.
Der støtter han forslaget fra Arnstadutvalget og ber regjeringen sørge for at passivhusstandard blir et krav innen utgangen av 2014.
Eiken har sett seg lei på at byggenæringen til stadighet omtales som, og til dels oppfører seg som en konservativ næring med lav kompetanse.
– Vi skal ikke være en bremsekloss, byggenæringen må være en pådriver, sier han.
I det samme brevet følger han opp med å oppfordre regjeringen til å stille krav også til rehabilitering.
Boligprodusentene sa nei
BNL er en paraplyorganisasjon med flertallet av byggenæringens øvrige bransjeorganisasjoner som medlemmer.
Etter Eikens oppfatning er det Boligprodusentene under ledelse av Per Jæger som har vunnet frem med sin motstand.
– Vi fikk ikke gjennomslag denne gangen, men vi er ikke alene med vårt syn, sier Eiken.
Les også: Første sykehus med passivhusstandard
Passivhus med leire, halm og treskruer
Delt
Backegruppen har to passivhusprosjekter under bygging. Myhrenga Borettslag i Skedsmo med 168 leiligheter og Brattås barnehage på Nøtterøy.
– Vi er litt delt i det synet. Det er fortsatt et stykke frem når det gjelder kompetanse, det er fortsatt for mange feil og mangler selv om det er blitt bedre. Prinsipielt er jeg enig med Petter Eiken, byggenæringen bør være en pådriver og ikke en bremsekloss. BNL er sannsynligvis for passiv, sier Eirik Andre Gjelsvik, konsernsjef i Backegruppen.
Støtter utsetting
Veidekke sliter litt med å klargjøre eget syn på passivhus. Selskapet har flere passivhusprosjekter, og har ved forskjellige anledninger gitt uttrykk for at det ikke er noen heksekunst å fylle kravene.
På en pressekonferanse i Trondheim nylig kritiserte Veidekkes Bjørnar Gullbrekken myndighetene for å stille for slappe krav til næringen. Likevel støtter de BNLs krav om å utsette krav til 2020.
– Vi bygger i dag etter passivhusstandard, og skulle gjerne sett at nye krav kommer så snart som mulig, men vi stiller oss bak BNL’s krav til at dette må ta noe tid, sier konserndirektør Kai Krüger Henriksen.
Må være solidarisk
– Siden jeg er medlem må jeg vel være solidarisk, men jeg er enig med Petter Eiken, vi må ikke være en bremsekloss, sier Erling Askautrud, byggmester og daglig leder i Håndverksbygg. Han bygger for tiden 15 passivhus for OBOS på Mortensrud i Oslo.
Askautrud deler heller ikke BNLs syn om at kompetanse mangler.
– Vi klarer dette fint. Jeg har hatt besøk av ti forskjellige byggmestre her på Mortensrud og alle konkluderer med at dette skal de greie. Jeg mener næringen klarer å bygge passivhus, sier Askautrud.
Entreprenørene vurderer
Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg, EBA, stiller seg bak BNLs ønske om å utsette krav om passivhusstandard. I en SMS skriver Jon Sandnes, administrerende direktør i EBA likevel at organisasjonen er midt i et arbeid med å meisle ut sitt syn på hvordan kompetansen og kunnskapen på dette området skal sikres. Dette skal først være klart en gang utpå våren.
Peter Gjørup er styreleder i EBA, styremedlem i BNL og administrerende direktør i NCC, som har bygget passivhus. Han vil ikke ha noe påbud fra myndighetene.
– Det er ikke lurt å hive seg på alt med en gang. Det gjenstår utviklingsarbeide. Vi må ikke bare ha fokus på passivhus men også på eksisterende bygningsmasse, sier Gjørup.
Les også: Trenger kjøleanlegg i lavenergihus