ENERGI

Full skjæring mellom Sametinget og regjeringen om Fosen-utredning

Regjeringen har ikke greid å bli enig med Sametinget om et utredningsprogram for de omstridte vindmøllene på Fosen.

Sametingspresident Silje Karine Muotka frykter at Olje- og energidepartementet prøver seg på en omkamp om høyesterettsdommen som slår fast at vindkraftverkene på Fosen utgjør et brudd på samenes rettigheter.
Sametingspresident Silje Karine Muotka frykter at Olje- og energidepartementet prøver seg på en omkamp om høyesterettsdommen som slår fast at vindkraftverkene på Fosen utgjør et brudd på samenes rettigheter. Foto: Jan Langhaug/NTB
28. apr. 2023 - 14:54

– Samarbeidet om utredningsprogrammet er ferdig. Konsultasjonen er avsluttet med uenighet, sier sametingspresident Silje Karine Muotka til NTB.

– Dette er veldig alvorlig. Vi har levert flere innspill og forslag både om folk og formuleringer til utredningsprogrammet. Vi har ikke blitt hørt til tross for at vi har hatt tre konsultasjonsmøter, sier hun til TV 2 , som først meldte om saken.

Ulovlige konsesjoner

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sier i en kommentar til NTB at utredningsprogrammet uansett vil være klart om ikke lenge.

– Jeg og sametingspresidenten hadde et godt møte i går. Vi er enige om at vi nå avslutter konsultasjonen, selv om vi ikke oppnådde enighet om utredningsprogrammet. Vi venter nå på siste tilbakemeldinger fra reindriften og vil fastsette utredningsprogrammet om kort tid, sier han.

Det var i oktober 2021 at Høyesterett etter en over ti år lang rettsprosess kom med den oppsiktsvekkende dommen som slår fast at vindkraftkonsesjonene som er gitt på Fosen, er ulovlige.

Etter at det hadde gått 500 dager uten at noe var skjedd i saken, ble det gjennomført store demonstrasjoner i Oslo i månedsskiftet februar-mars.

Aasland har gjentatte ganger understreket at for å kunne fatte et nytt konsesjonsvedtak for vindkraftverkene på Fosen, trengs et oppdatert kunnskapsgrunnlag.

FN advarer om at elektrisk avfall – alt fra kasserte kjøleskap til TV-er til e-scootere til mobiltelefoner – hoper seg opp over hele verden. Gjenvinningsgraden er altfor lav, og risikerer å falle ytterligere. Her jobber en indisk mann i en gjenvinningsbutikk for EE-avfall.
Les også

Enorme mengder EE-avfall er en katastrofe for miljøet 

Frykter omkamp

Til NTB sier Muotka at uenigheten med Olje- og energidepartementet (OED) først og fremst dreier seg om formålet for utredningsprogrammet.

– Vi er uenige i problembeskrivelsen. Vi mener at det som må prioriteres, er å få slutt på menneskerettsbruddet. Det må gjøres et omgjøringsvedtak, og driftstillatelsen til Fosen Vind må trekkes tilbake, slår hun fast.

Muotka frykter at OED nå prøver seg på en omkamp på høyesterettsdommen, som slår fast at dagens vindkraftkonsesjoner strider mot minoritetsvernet til reindriftssamene.

– Min bekymring er at en utredning vil undergrave de premissene høyesterettsdommen er bygget på, sier hun.

– Det som er viktig, er å utrede hvordan menneskerettighetsbruddet på Fosen kan bringes til opphør, og hvordan reindrifta skal sikres videre. Vi trenger ikke utrede det Høyesterett allerede har tatt stilling til, sier hun.

Ifølge sametingspresidenten har OED heller ikke lykkes i å komme til enighet med reindriftssamene på Fosen.

Sture Pedersen i Bø i Vesterålen går hardt ut mot moderpartiets forslag om å åpne for olje- og gassleting i feltet Nordland VI.
Les også

Høyre-ordfører: Går kraftig ut mot moderpartiets utspill om omstridt oljefelt

Positiv til meklerspor

Parallelt med arbeidet om et utredningsprogram har departementet jobbet langs et annet spor, nemlig å få hjelp av riksmekleren til å komme til en enighet med reindrifta på Fosen.

Men ifølge Muotka ble ikke Sametinget orientert om dette før på et møte med Aasland torsdag.

– Vi ble orientert av statsråden først i går. Det er veldig beklagelig. Slike ting bør man ikke få kunnskap om gjennom mediene, framholder hun.

Hun stiller seg i utgangspunktet positiv til at partene på Fosen vil prøve å bli enige på denne måten.

– Men hvis departementet skal være involvert, må også Sametinget bli involvert. Uansett må et nytt konsesjonsvedtak på plass, påpeker sametingspresidenten.

Reagerer

Fra Stortinget kom det fredag reaksjoner på saken.

– Det er helt utrolig at regjeringen ikke imøtekommer kravene fra Sametinget etter å ha trenert oppfølginga av Høyesterettsdommen så lenge. Med dette legger regjeringen opp til fortsatt stor konflikt, sier SVs Hilde Gaebpie Danielsen.

Rødts næringspolitiske talsperson Geir Jørgensen mener regjeringen ikke kan utrede seg ut av folkerettsbruddet på Fosen.

– Det er helt uakseptabelt om Aasland og OED prøver å utrede seg rundt høyesterettsdommen, slår han fast.

Eierne av vindparkene, Fosen vind og Trønderenergi, har så langt ikke besvart TUs henvendelser.

Les også

Iran har startet angrep mot Israel

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.