ENERGI

Full splittelse om energipakke

Diskusjonen om EUs fjerde energimarkedspakke har tilspisset seg på begge sider i politikken. Trond Giske mener Sp tar kampen på feil sak.

Trond Giske på gamle bybro i Trondheim sentrum dagen før nominasjonsmøtet i Trøndelag Ap i november 2024.
Trond Giske på gamle bybro i Trondheim sentrum dagen før nominasjonsmøtet i Trøndelag Ap i november 2024. Foto: Eirik Røsvik/ NTB
22. jan. 2025 - 14:18

Sandra Borch (Sp) har gått hardt ut mot regjeringens behandling av EUs fjerde energimarkedspakke. Diskusjonen har nå tilspisset seg på begge sider i politikken. Arbeiderpartiet vil vedta pakken, mens regjeringspartner Senterpartiet sier blankt nei. 

– Senterpartiet kommer ikke til å være med å stemme gjennom den fjerde energipakken. Det handler om at den pakken er med på å integrere oss mer med EU i kraftpolitikken og gir mer ustabile strømpriser.

Det sa stortingsrepresentant Aleksander Øren Heen (Sp) til NRK i Politisk kvarter onsdag morgen.

Vis mer

Sp ut mot splittet behandling

Utspillet kommer etter at partikollega Sandra Borch stilte krav om at partileder Trygve Slagsvold Vedum må stille ultimatum til statsminister Jonas Gahr Støre om strømprispolitikken.

Flere Sp-topper har de siste dagene advart mot at partiet kan komme til å trekke seg fra regjeringssamarbeidet hvis den omstridte strømpakken blir vedtatt.

Det er bare tre av direktivene i energimarkedspakken – fornybardirektivet, bygningsenergidirektivet og energieffektiviseringsdirektivet – som skal tas opp i regjeringskonferansen torsdag.

Elmarkedsdirektivet, hvor Acer inngår, er ikke en del av det som skal behandles.

Senterpartiet har imidlertid protestert mot at behandlingen kan deles opp og mener hele energimarkedspakken må behandles under ett.

 Giske med Støre-støtte

Trond Giske gir på sin side støtte til Ap-ledelsen som vil få gjennom deler av EUs energimarkedspakke. Han har tidligere markert seg på standpunktet om at Norge må ta tydeligere grep om energipolitikken.

– Slaget står ikke om bygning-, fornybar- eller energieffektiviseringsdirektivet. Her tar Senterpartiet kampen på feil sak, sier Giske til NRK.

30. november 2024 ble Giske nominert på førsteplass på Arbeiderpartis liste til stortingsvalget 2025 i Sør-Trøndelag valgkrets

Det siste direktivet - elmarkedsdirektivet - vil regjeringen vente med til etter valget, skriver NRK. Dette tar for seg rollen til energibyrået Acer og kritikerne mener en innføring vil bety at Acer får en mye sterkere rolle.

Giske er mot dette siste direktivet, men påpeker at det ikke skal være oppe til behandling nå. 

Pakken består totalt av åtte ulike rettsakter - fire forordninger og fire direktiver.

Rødt mener saken må utsettes

Rødt krever at saken må skyves til etter valget.

–  Noe annet vil være udemokratisk. Pakken må rett og slett ikke rushes gjennom før valget, skriver Rødt-leder Marie Sneve Martinussen i en epost til NTB.

Rødt-lederen reagerer på at tre av pakkens direktiver skal behandles på regjeringskonferansen torsdag, og peker på at saken ikke ble diskutert noe særlig i forrige valgkamp. 

Rødt har i utgangspunktet et klart standpunkt mot at Norge skal innføre energipakken. 

Borgerlig kaos

Uenighetene er ikke mindre på borgerlig side i konflikten. Venstre og Høyre har begge sagt at de vil stemme for EU-pakken før valget. Fremskrittspartiet, som på flere målinger nå er Norges største parti, har på sin side satt foten ned.

– I denne saken er jo Fremskrittspartiet veldig enige med Senterpartiets standpunkt, sier nestleder Hans Andreas Limi.

Han sier at av hensyn til valget i høst, vil ikke Frp stille noe ultimatum om energipakken nå.

Venstres nestleder Sveinung Rotevatn tror Norge kommer til å havne i en skvis dersom det blir tollkrig mellom USA og EU, noe den amerikanske presidenten Donald Trump sterkt har signalisert.

– Hovedpoenget er at vi nå trenger venner i Europa. Vi trenger ikke å sette masse konflikter på spissen, sa han i Politisk kvarter.

MDG mener Senterpartiet kan takke for seg i regjering hvis de ikke vil innføre EUs fjerde energipakke.

– Når Senterpartiet ikke kan sitte i en regjering som vil øke klimainnsatsen og styrke samarbeidet med våre naboland, så får de heller gå ut av regjeringen, sier MDG-leder Arild Hermstad.

Krav fra Fellesforbundet 

Også Fellesforbundet krever på vegne av over 175.000 medlemmer at Stortinget stemmer nei til EUs energibyrå Acer og en tettere tilknytning til Europa.

– Fellesforbundets kraftpolitikk er uendret, poengterer forbundsleder Jørn Eggum overfor NTB.

Fellesforbundet er LOs nest største forbund og Eggum sitter i Arbeiderpartiets sentralstyre. 

Standpunktet til Fellesforbundet ble vedtatt på landsmøtet i 2023. Norges må tre ut av Acer og EUs energiunion, ifølge vedtaket.

Fellesforbundet krever også at:

  • Regjeringen må reforhandle kablene i Sør til Tyskland og Storbritannia.
  • Danmarkskablene Skagerrak 1 og Skagerrak 2 må ikke bli forlenget i 2025.
    Les også

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.