KARRIERE

Full støtte til realfagsgymnas

Tekna-realistene mener dagens lovverk åpner for å godkjenne egne realfagsgymnas. Også NITO støtter planene.

LETT? Synes du ukens mattenøtt er enkel? Prøv deg på en av de mange utfordringene på www.tu.no/matte.
Matte, mattenøtt, matematikk, regning, studier, utrengning
LETT? Synes du ukens mattenøtt er enkel? Prøv deg på en av de mange utfordringene på www.tu.no/matte. Matte, mattenøtt, matematikk, regning, studier, utrengning Bilde: colourbox.com
13. apr. 2012 - 14:06

Egne realfagsgymnas bygget på samme modell som Norsk Toppidrettsgymnas (NTG). Det er planene til NTG-gründer Roger Elstad, som nå nylig sendt en formell søknad om godkjenning av privatskoleprosjektet.

I Tekna vekker planene glede. Sølve Tegnér Stenmark, leder av Tekna-realistene, er mer enn positiv til å etablere egne videregående skoler der elevene fordyper seg i realfag.

LES OGSÅ: Norsk Industri vil ha mattekrav 

Legge press

– Dette høres veldig spennende ut. Vi hilser disse planene velkommen, og støtter dem fullt ut. Jeg er selv lektor i realfag og underviser i kjemi i den videregående skolen, og kjenner på problemene hver dag. Elever som er gode i realfag bør få større utfordringer enn de får i den offentlige skolen i dag. Jeg ser at mange elever går lei av realfag, sier hun.

Hun sier at Norge trenger flere unge som er gode i realfag.

– På denne måten kan elever bli stimulert til å lykkes og bli bedre i realfag. I tillegg kan slike skoler legge press på den offentlige skolen, slik at den skjerper seg og gir et bedre realfagstilbud, sier hun.

LES OGSÅ: GUDMUND HERNES: -  Jeg angrer ingenting 

Alternativ

Få forventer at gymnassøknaden går gjennom dagens regelverk. Men Stenmark mener det bør være mulig.

– Ja, jeg mener dette er et pedagogisk alternativ til den eksisterende modellen, og da skal det være åpning for det i dagens privatskolelov. For dette er et spennende og nytt forsøk med eksperimentelle innslag, nye læringsformer og undervisning i mindre grupper. Jeg mener regelverket gir åpning for å prøve ut dette, med etterfølgende evaluering, sier Stenmark.

Hun legger til:

– I dag er det akseptert å være god i idrett, musikk og dans. Så hvorfor ikke realfag? Jeg tror samfunnet er modent for slike skoler, sier Stenmark.

Trond Markussen, visepresident i NITO, er enig.

– Dette er spennende og absolutt interessant. Vi snakker i mange sammenhenger om et skolesystem som gir alle like muligheter. Muligheter må jo innebære at man kan velge, og da må man også kunne velge å bli god i realfag, sier han.

LES OGSÅ: Lanserer matteleksikon 

Valg for flere

Men eliteskoler har han ingen sans for.

– Det er viktig at vi fokuserer på realfagsgymnas og ikke "eliteskoler". På et realfagsgymnas vil man i stor grad konkurrere med seg selv og jobbe med utvikling av sin egen kompetanse. Der vil også flere med samme interesser kunne løfte hverandre. Jeg synes det er positivt at det er snakk om etablering flere steder i landet. Med et landsdekkende tilbud får flest mulig en reell mulighet til å kunne velge et slikt gymnas, sier visepresidenten.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Han mener egne realfagsgymnas vil gjøre det enklere å få få flere til å bli realfagslærere.

– NITOs medlemmer i høgskole- og universitetssystemet ser at det er mange ingeniørstudenter som har for dårlige grunnleggende realfagskunnskaper. Institusjonene bruker mye ressurser på forkurs for å styrke studentenes realfagskunnskaper. Etablering av realfagsgymnas kan bøte på dette. Og sjakklinja på idrettsgymnaset er vel det nærmeste vi kommer realfagsgymnas i dag, sier Markussen.

 

LES OGSÅ: Vil etablere realfagsgymnas

Ent3r øker matteselvtilliten 

Kalvig ble satt i blondinebåsen 

Vil fjerne ordet "realfag"

Studenter sliter med førsteåret 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.