Som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet foreslår regjeringen i revidert statsbudsjett å bevilge penger til å opprettholde fremdriften i det såkalte fullskalaprosjektet for fangst, transport og lagring av CO2.
Pengene skal dekke statens andel av kostnadene til en undersøkelsesbrønn for et CO2-lager i Nordsjøen.
Samtidig melder regjeringen at den nåværende prosjektplanen tilsier at de kan ta en investeringsbeslutning i 2020 – som flere av aktørene i prosjektet har påpekt er nødvendig for å kunne sikre gjennomføringen.
– Kritisk for prosjektet
Verdens første: CO2-fangstanlegg for sement klar for test
En investeringsbeslutning i prosjektet skal tas i 2020 eller i 2021. Denne tidsplanen holder regjeringen fast på, men de skriver likevel at det foreløpig ligger an til at en beslutning kan tas i 2020.
– Ekstern kvalitetssikrer mener at en fremdriftsplan som tar sikte på investeringsbeslutning i 2020 synes å være godt planlagt, skriver regjeringen.
Det er likevel en del risiko knyttet til dette, men så lenge aktørene i prosjektet er bevisste på fremdriftsplanen og setter inn risikoreduserende tiltak, så skal den kunne holdes.
Jannicke Gerner Bjerkås, CCS-direktør i Fortum Oslo Varme, som står for det ene av to CO2-fangstprosjekter i fullskalaprosjektet, har tidligere uttalt til Teknisk Ukeblad at det er kritisk for prosjektet at investeringsbeslutningen kommer i 2020 og ikke senere.
– Hvis venteperioden blir for lang blir det krevende å holde på ressursene i prosjektet. Jeg vil si at det er kritisk for prosjektet at vi får en avgjørelse i 2020. Det er ingen industrielle grunner til å utsette det, understreket hun i forkant av høstens budsjettfremleggelse.
CCS-direktøren påpekte også at jo lenger prosjektet skyves ut i tid, jo større blir faren for at det ikke er relevant lenger, og at utviklingen gjør at planer og kostnadsoverslag blir utdatert og må revideres.
Oslo-politikerne enige om ny milliardplan for CO₂-fangst på avfall
Også Norcem, som står for det andre CO2-fangstprosjektet, og NHO har tidligere påpekt at det er viktig å unngå flere forsinkelser i prosjektet, og at det investeringsbeslutningen blir tatt så snart som mulig. Det samme har SV og Arbeiderpartiet.
Forhandler om støtte
For tiden pågår det forhandlinger mellom de ulike aktørene i prosjektet, Fortum Oslo Varme, Norcem og Equinor, støttet av partnerne Shell og Total, og staten, om støtte til investering og drift av fullskalaprosjektet.
Det forhandles om hvordan den statlige støtten i fullskalaprosjektet kan utformes ved en positiv investeringsbeslutning.
Sintef-forskere: Gjør CO2-fangst enklere med ny teknologi
Finansiering av prosjektet er sentralt for en investeringsbeslutning og for økonomien for aktørene som deltar, og det jobbes med å utarbeide en forretningsmodell, som skal kunne gjøre prosjektet mest mulig lønnsomt.
Regjeringen opplyser at de vil komme tilbake til Stortinget med en oppdatert orientering om arbeidet med finansieringsmodeller for fangst, transport og lagring av CO2 når de er ferdige med å forhandle.
Får billig strøm uten å eie anlegget: – Vinn-vinn