Equinor har sett lyset fra plasmaet på 100 millioner grader. De har gjort en stor investering i Boston-selskapet Commonwealth Fusion Systems, som har sprunget ut fra MIT. I fjor kvalifiserte de superledende magnetene som er en av kjernekomponentene og grunnlaget for de nye små reaktorene. De er testet opp til en feltstyrke på 20 tesla, som er veldig mye mer enn de som er i den store internasjonale ITER-reaktoren i Frankrike.
Selve reaktoren, SPARC (Smallest, Possible, Affordable, Reliable, Compact) skal testkjøres I 2025 og bevise at teknologien fungerer som den skal. Så skal den første strømproduserende utgaven, ARC, være klar i 2030. Den skal produsere rundt 500 MW varme, som vil gi rundt 200 MW elektrisk energi og resten varme.
Ambisjonene er ikke til å kimse av. I 2050 er ambisjonen å ha masseprodusert 10.000 ARC, som vil produsere rundt 20 prosent av verdens energibehov.
I dag snakker vi med Equinors sjef for fusjonsforskning, Kjetil Skaugset.
Teknisk sett: Moberg & Valmot
Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.
Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.