G8-lederne er denne uken samlet i L'aquila i Italia, og torsdag er dagen for diskusjon om klimaet.
Avskoging
Lederne har nå kommet med en erklæring rundt klimaspørsmålet, og blant løftene er innsats mot utslipp fra avskoging i utviklingsland.
– Klare over at avskoging står for omtrent 20 % av årlige CO2-utslipp, og at skoger er et livsnødvendig sted for biologisk mangfold og nøkkelen til livsgrunnlaget og rettighetene til mange mennesker, forblir vi engasjert i å redusere utslippene fra avskoging og skogforvitring og i å fortsette å promotere bærekraftig skogsforvaltning over hele kloden, skriver G8-lederne i erklæringen.
– Gledelig
Norge har allerede bevilget inntil 3 milliarder kroner årlig til innsatsen mot avskoging, og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er svært fornøyd med G8-toppmøtet.
– Det er enormt gledelig at verdens mektigste ledere slutter seg til innsatsen for å bevare verdens regnskoger. I tillegg til at dette er et helt nødvendig klimatiltak, er disse skogene hjem for over halvparten av verdens dyre- og plantearter. Over en milliard mennesker, mange av dem urfolk, er avhengige av de tropiske skogene som bosted og kilde til mat, vann og andre livsnødvendige ressurser, sier han i en pressemelding.
Solheim mener det er oppløftende at G8-lederne påpeker betydningen av raske tiltak mot avskogingen, og et viktig signal inn mot klimatoppmøtet i København i desember, der Norge presser på for å få redusert avskoging inn i en ny klimaavtale.
Stor avstand
G8-lederne diskuterer også den mulige klimaavtalen på sitt toppmøte, men avstanden er fortsatt stor.
Man er enige om å begrense den globale oppvarmingen til to grader, men metodene er gjenstand for stor diskusjon.
Lederne mener de rike landene må redusere sine utslipp med 80 prosent innen 2050, mens hele verden må redusere med 50 prosent. Men utviklingslandene sliter med å godta slike pålegg uten mer økonomisk støtte fra rike land.
Vert for konferansen, Italias statsminister Silvio Berlusconi, mener for øvrig at en ny avtale bør inkludere alle.
– Det vil ikke være produktivt om europeiske land, Japan, USA og Canada aksepterte kutt som er økonomisk skadelige mens over fem milliarder mennesker i andre land fortsetter som før, sa han ifølge BBC.