Senter for Statlig Økonomistyring (SSØ) ble dannet i 2004 for å effektivisere og styrke statlig økonomistyring.
SSØ står nå for lønnsutbetalingen til ca 70.000 mennesker, som er cirka 55 prosent av lønnsmassen i statsforvaltningen.
Blant kundene er store virksomheter som Politiet, Skatteetaten, Universitetet i Oslo (UiO) og Barne-, ungdoms- og familieetaten.
Dårlig tilpasset
Men det nye standardiserte lønnsystemet er lite effektivt for store og mer komplekse virksomheter:
- Vi har hatt en del utfordringer med dette systemet, og brukt mye ressurser på å gjennomføre lønnsutbetalingen. Systemet er ikke tilpasset en så stor og kompleks organisasjon som vår, forteller lønningssjef ved UiO, Trond Ryd til TU.no.
Overtar selv
UiO vil nå overta den tekniske driften for lønnsutbetalingen selv, etter å ha benyttet SSØs løsning siden 2006.
- Vi trenger en større systemstøtte og mer fleksibilitet enn det SSØ kunne tilby, forteller Ryd.
Universitetet bygger opp kompetanse, for selv å videreutvikle systemet i den retning de ønsker. Etter planen skal de ta over den tekniske driften fra første mars 2009.
Mener de effektiviserer
SSØ mener de har laget en standardløsning som kan dekke alle behov, og at deres løsning effektiviserer staten:
- Overgangen til et nytt og moderne lønns- og personalsystem har vært et av de viktigste bidragene til fornying i staten de siste årene, sa SSØs direktør Marianne Andreassen, i en pressemelding forrige uke.
- Hvordan kan dere gå ut med at 75 prosent av statlige virksomheter nå kan hente ut gevinster takket være dere, når en så stor kunde som Universitet i Oslo er misfornøyd med deres løsninger?
- Vi mener det finnes en stor fleksibilitet i systemet, men det krever en viss vilje fra kunden. Vi må konstatere at UiO har så særskilte behov at de ikke lenger ønsker å benytte vår løsning. Som Norges største aktør er det kanskje ikke så rart at det finnes en kunde som ikke er fornøyd med vårt system, mener Andreassen.
Fornøyde
Skatteetaten og Politiet er fornøyde med det felles statlige systemet SSØ har tilbudt.
- Vi er fornøyd med det samarbeidet vi har hatt med SSØ, sier avdelingsdirektør i politidirektoratet, Tore Lorentzen.
Det er likevel ikke problemfritt å innføre et felles system:
- SSØ tilbyr en løsning som skal tilfredstille mange ulike behov. Det er ikke noen skreddersøm for en etat, og det har vi måttet forholde oss til, sier Lorentzen.
Krever tilleggsløsninger
Enkelte politidistrikter som Oslo hadde utviklet en egen løsning fra før, laget ut i fra sine behov. Det nye fellessystemet kan mangle noen av funksjonene som var spesielt tilpasset.
- Det er åpenbart når en innfører en slik felles løsning, at noen får det bedre og noen ikke. Vi har brukt tid og ressurser på tilleggsløsninger for å få dette felles systemet bedre tilpasset politiet, sier Lorentzen.