Ulykken kostet fem mennesker livet, og ordfører Bjørn Tømmerdal (H) i Ålesund sier til NTB at han nå vil studere rapporten nøye.
Han sier at det har kommet henvendelser fra folk om mulige rasutsatte områder i byen.
– Vi blir nødt til å ta en gjennomgang over aktuelle byggeområder og diskutere hva vi skal foreta oss, sier Tømmerdal.
Ikke for bastant
I utgangspunktet mener han at en skal være forsiktig med å være for bastant når det gjelder årsaken til at fjellet raste ut. Likevel tar han til etterretning at Befringutvalget er nokså klar på dette punktet. I rapporten står følgende: «Det er også utvalet sin konklusjon at skredet var eit direkte resultat av at terrenget vart endra før bygging av bustadblokka. Skråninga i Fjelltunvegen 31 var i utgangspunktet stabil. Utsprenginga av tomta gav ein endra stabilitetssituasjon som igjen førte til skredet».
– Det er hevet over enhver tvil at her er det forhold vi må ta lærdom av, og som må bygges inn i plan- og bygningsloven. Det må sterkere fagkompetanse innenfor geologi til når det skal bygges og sprenges i områder som med bratte skjæringer. Nå skal vi bruke tid på å gå grundig gjennom konklusjonene i rapporten, så skal vi følge opp med tiltak, sier Tømmerdal.
Må stilles krav
En av rapportens klare konklusjoner er at det innenfor plan- og bygningsloven må stilles krav om at det blir gjennomført geologiske undersøkelser ved utbygging av areal som kan bli usikre som følge av inngrep. Slike undersøkelser må gjennomføres som del av byggesaken før utbyggingen starter, og om nødvendig under og etter byggingen.
I rapporten får Ålesund kommune skryt for sin innsats for å ta vare på alle som på ulike måter ble rammet av ulykken. (©NTB)