Veldig mange flere bedrifter kunne ha søkt - og med gode forhåpnuinger om å få mindre skatt.
23 prosent av norske bedrifter investerer i innovasjon, forskning og utvikling, men et fåtall av disse har søkt om den gunstige skattestøtten for slike investeringer, viser Forskningsrådets undersøkelser om FoU-aktiviteten i til sammen 14.000 bedrifter.
Resultatet er oppsiktsvekkende fordi tre av fire søknader blir godkjent som SkatteFunn-prosjekter.
Går glipp av
– Ikke alle bedrifter som sier at de investerer i FoU vil være kvalifisert for støtte fra SkatteFunn. Likevel er det ingen tvil om at tusenvis av bedrifter går glipp av en gunstig skatteordning som har stor effekt på likviditet og lønnsomhet, sier avdelingsdirektør Ragnhild Rønneberg i Norges forskningsråd.
SkatteFunn-ordningen gir skattefradrag på inntil 20 prosent av investeringer i innovasjon, forskning og utvikling utover alminnelig drift. Dette kommer i tillegg til de ordinære fradragene i regnskapet, slik at «skatteletten» i mange tilfeller blir nesten det dobbelte.
Venter økning
En analyse Statistisk sentralbyrå har gjennomført, viser at SkatteFunn både fremskynder og øker omfanget av FoU i bedriftene. Samtidig opplever bedriftene at ordningen er ubyråkratisk, og at det tar kort tid å behandle en SkatteFUNN-søknad.
– Vi forventer flere søknader i tiden som kommer. Basert på undersøkelser vi har gjennomført, planlegger et betydelig antall bedrifter å søke SkatteFunn allerede i 2006. Det gjelder såvel gamle som nye SkatteFunn-søkere, sier Rønneberg.
Mangler kjennskap
Dybdeintervjuer med bedrifter som søkte SkatteFunn for første gang i 2005, viser at lite kjennskap til ordningen er en viktig årsak til at bedriftene ikke har søkt før.
– SkatteFunn er et treffsikkert virkemiddel for økt FoU-aktivitet, ikke minst blant små og mellomstore bedrifter. Halvparten av bedriftene som får støtte fra SkatteFunn har færre enn ti ansatte. Nå er utfordringen å gjøre ordningen enda bedre kjent – og følgelig bidra til økt verdiskaping både for bedriftene selv og i landet som helhet, sier Rønneberg.