Rundt en tredjedel av de børsnoterte selskapene og statlige myndighetene i Norge mener at strømforbruket har økt kraftig i datarommene deres. Men bare halvparten har planer om å gjøre noe for å senke forbruket.
Det viser en undersøkelse vi nettopp har gjennomført hos 56 tilfeldig valgte børsnoterte selskaper og myndigheter. Undersøkelsen, som henvendte seg til bedriftenes IT-sjefer, viser også at miljøpolicyen i de fleste bedriftene ikke omfatter IT.
Det er synd. For det dreier seg om mye penger som blir sløst vekk og om unødvendig belastning på miljøet.
Hva skyldes dette? Jeg tror det bunner i et ufullstendig helhetsbilde og mangel på kunnskap om hvor mye energi som forskjellige deler av en bedrift faktisk bruker. Og mangel på kunnskap om hvilke muligheter som finnes for å redusere forbruket. Eller så skyldes det rett og slett strutseatferd – både blant IT-ansvarlige og i bedriftsledelsen.
Det er høyeste mote i næringslivet å installere sparepærer, drive med kildesortering og forby kjøpevann. Alle disse tiltakene er selvfølgelig positive, men man overser de virkelig store energibesparelsene. I de fleste virksomheter er de å finne på IT-området, nærmere bestemt i bedriftenes datarom.
I dag står strømutgiftene for rundt 30 prosent av den totale kostnaden for å drive serverrommene. Denne posten øker raskt, i takt med den enorme informasjonsveksten som mange eksperter vurderer til å være på minst 100 prosent – årlig.
For å håndtere informasjonen går datarommene på høytrykk, samtidig som bedriften skaffer seg stadig flere energikrevende servere. Som om ikke dette var nok, øker også temperaturnivået i datarommene – servere avgir masse varme – og derfor må bedriftene skru opp kjølesystemene maksimalt for at utstyret ikke skal bli skadet.
Det er i første rekke kjølingen som øker strømutgiftene i dag. Jo mer varme som må transporteres bort, desto høyere strømregning.
Virkningsgraden i konvensjonelle datarom ligger på rundt 30–40 prosent. Det meste av energien som føres inn i datarommet, går altså til spille. Noe svinn er uunngåelig, men det finnes mange løsninger som nesten fordobler virkningsgraden. Det dreier seg om store besparelser.
Med mer effektive kjøleløsninger og et helhetsperspektiv på energiforbruket i datarommet er det gode muligheter for å redusere strømregningen for datarommet med iallfall 30–35 prosent, ofte mer. Det innebærer flere hundre tusen kroner årlig for mellomstore bedrifter, og gir en stor miljøgevinst.
Arild Bjørkedal,
administrerende direktør APC Norge