Verdens kraftigste partikkelakselerator, ”Large Hadron Collider”, settes i drift onsdag. Den 27 kilometer lange sirkulære tunnelen skal brukes til å akselerere to partikkelstrømmer til 99,9 % av lysets hastighet – i hver sin retning.
Partikkelstrømmene skal så kollidere, og målet er at det skal gi forskerne en hel haug med nye partikler å studere. Enorme superledende magneter skal holde partikkelstrømmene på riktig vei, og feilmarginen er minimal: Timingen må nemlig være korrekt på et nanosekund.
Les også: Snart testes tidsmaskinen
Mange partikler
Hver partikkelstrøm består av noe slikt som 300 000 000 000 000 (tre hundre tusen milliarder) partikler, men siden partiklene er så små, er det bare 20 av 200 millioner som vil kollidere. Strømmene vil imidlertid krysse hverandre cirka 30 millioner ganger i sekundet, slik at det vil oppstå totalt 600 millioner kollisjoner hvert sekund.
På full hastighet har hver partikkelstrøm en energi som røft tilsvarer en bil som kjører i 1600 km\t. Og energien i magnetene som holder strømmen på plass ville vært nok til å smelte 50 tonn kobber. Eksplosjonen som oppstår i kollisjonen skal kunne produsere 100 000 ganger varmen til sola i et område på størrelse med et milliondels støvkorn.
Les også:
Målet
Fire detektorer, kalt ALICE, ATLAS, CMS og LHCb følger med på kollisjonene. Målet er at dataene som kommer frem gi oss ”en dypere forståelse av universet.” Blant annet er målet å finne ut hvordan elementærpartikler tilegner seg masse.
Akseleratoren befinner seg mellom 50 og 150 meter under jorden, like ved Genève. Den er finansiert av CERNs medlemsland, i tillegg til India, Israel, Japan, Russland, Tyrkia, USA, UNESCO og EU-kommisjonen.
Les også: Vil forstå universet
- Verden vil gå under
Skeptikerne har hevdet at partikkelkollisjonene vil kunne fremkalle bittesmå svarte hull, vakuumbobler og magnetmonopoler, som igjen vil kunne føre til at verden går under. Flere har saksøkt CERN og LHC, uten at det har ført videre frem.
Flere uavhengige forskningsteam har også kommet frem til at partikkelkollisjonene ikke vil være noen trussel for planetens fremtid.
Tror du verden går under? Skriv gjerne i kommentarfeltet!