STAVANGER: På store petrokjemiske anlegg og anlegg som behandler olje og gass er det forbundet med stor risiko å skifte lysrør i dagens lysarmaturer.
Kostnadene for å skifte et rør kan være opp mot 5000 kroner på en offshoreinstallasjon, alt avhengig av hvor i anlegget armaturen står.
Da sier det seg selv at å holde belysningsanlegget i orden er kostbart – på anlegg som Kårstø er det rundt 17 000 lysarmaturer.
Helt tett
Armaturen fra Technor er hermetisk lukket for å hindre at vann og fuktighet trenger inn og skader armaturen. Det er umulig å åpne armaturen for å skifte lysrør.
– I stedet skiftes hele armaturen. Vi har laget elektronikk og armatur slik at lysrørene varer minimum ti år ved normal drift, sier teknisk direktør Ingulf Egeland i Technor.
Bortsett fra at armaturen må holdes ren utvendig, er den vedlikeholdsfri.
– Den er helt tett og fylt med tørket luft slik at det ikke dannes kondens. Siden selve armaturen er laget i ekstrudert aluminium, er den også svært stiv. Vibrasjoner og andre bevegelser vil dermed ikke skade armaturen slik at den får vanninntrenging, sier Egeland.
LED som nødlys
På spørsmål om denne typen armaturer vil ha livets rett, fordi det etter hvert blir mer aktuelt å bruke LED-lys, svarer Egeland:
– Dagens LED-lamper er for dyre dersom de skal gi tilstrekkelig lysutbytte. Det er fortsatt et godt stykke igjen før LED-lys til denne typen belysning er konkurransedyktig, mener Egeland.
– Selv om ikke selve hovedbelysningen er med LED, bruker vi LED som kilde i våre i nødlysarmaturer, slik at det er en lyslist i bunnen av disse. Jeg vil fremheve at en av fordelene med armaturen er at den er hermetisk tett, alle interne komponenter er innestøpt, noe som igjen demper eksterne vibrasjoner. Vi har en fleksibel og enkel festeanordning som er flyttbare i hele armaturens lengde, sier Ingulf Egeland.